Modifikace tuků z pohledu potravinářských technologií

Na internetu jsou prezentovány zmatečné názory týkající se ztužených tuků. Odcitujme alespoň některé z nich: „Ztužený tuk, kterému se také někdy říká nesprávně pokrmový tuk, je tuk, který prošel procesem ztužování. Pokrmový tuk může být ztužený, ale také nemusí. Stejně tak může být pokrmovým tukem i emulgovaný tuk.“ „Margaríny se vyrábějí tak, že se k rostlinným olejům, které jsou za pokojové...

číst více

Tuky a zdraví na stránkách Evropské unie

Na stránkách Evropské unie byl uveřejněn příspěvek Tuky a zdraví zaměřený na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Materiál připravila Česká internistická společnost. Co se v článku dozvíme? Srdečně-cévní onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí ve vyspělých zemích a ve valné většině vznikají na podkladě aterosklerózy (kornatění tepen). Způsob výživy je...

číst více

Kyselina stearidonová v netradičních olejích

Článek na našem webu se zabýval významem konzumace kyseliny α-linolenové na zdraví. Jeden z významů spočívá v její konverzi a přeměně v lidském organismu na omega 3 mastné kyseliny s prodlouženým řetězcem – kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Ty hrají v organismu nezastupitelnou roli. Tato konverze je však omezena v případě kyseliny EPA (hlavně u mužů) a velmi...

číst více

Zdravotní prospěšnost konzumace kyseliny α-linolenové

Kyselina α-linolenová patří mezi esenciální mastné kyseliny. Je převážně obsažena v semenech rostlin a olejích z nich získaných. Někdy se jako zdroj kyseliny α-linolenové prezentují i ořechy, jsou to však v podstatě jen ořechy vlašské. Výzkum vlivu konzumace omega 3 mastných kyselin se v minulosti soustředil hlavně na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), které se...

číst více

Spotřebitelský průvodce názvoslovím a výrobními technologiemi roztíratelných tuků 

Co jsou to roztíratelné tuky? Pokud čteme různé články, vidíme, že v tom autoři nemají jasno. Můžeme se například dočíst: „Jak máslo, tak i sádlo patří mezi roztíratelné tuky ...“ nebo naopak: „Roztíratelný tuk jako levnější alternativa másla ...“. Základní členění tuků a související definice vychází z nařízení (EU) č. 1308/2013 a vyhlášky č. 397/2016 v platném...

číst více

Jaké potraviny a tuky bude možno v USA označit jako „zdravé“?

V tisku a na internetu je prezentována spousta potravin, které jsou označovány jako „zdravé“. Ne vždy je toto tvrzení založeno na vědeckých důkazech. V tisku záleží na odborných znalostech autorů článků a jejich odpovědnosti. Autoři často opisují jeden od druhého a často se šíří různé mýty o potravinách, co je či není zdravé. Výrobci potravin v rámci EU jsou již při označování potravin vázáni...

číst více

Jak udržet cholesterol na uzdě

V článku na našem webu  jsme informovali o důležitosti hlídat si svoji hladinu cholesterolu. Článek reagoval na rozhovor s prof. Vrablíkem z III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, předsedou České společnosti pro aterosklerózu v rámci podcastu Radia M.   V září 2022 byl zveřejněn na webu Radia M navazující podcast. Rozhovor tentokráte...

číst více

Sledujte si svoji hladinu cholesterolu

V rámci podcastu Radia M proběhl koncem srpna 2022 rozhovor s prof. Vrablíkem z III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, předsedou České společnosti pro aterosklerózu.  Co se v rámci rozhovoru dozvíme?  Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky, což nás řadí v tomto ohledu mezi nejhorší evropské země. Velký podíl na rozvoji nemocí srdce a...

číst více

Řepkové bílkoviny dobývají Evropu

Řepkový olej je běžně používán v domácnostech. Málokdo však ví, že výlisky, které zbydou po oleji získaném ze semen, představují z hlediska výživy lidí doposud nevyužívaný a zdraví prospěšný potenciál. Řepkové bílkoviny mají velmi příznivé složení aminokyselin, jak jsme informovali na našem webu.  Příznivé působené na zdraví Výsledky německé studie naznačily, že řepkové...

číst více

Řepkový nebo olivový olej?

Olivový olej je ikonou tzv. Středomořské stravy, která bývá dávána za vzor výživových doporučení a soustředí se na výčet vhodných potravin spíše než na doporučenou konzumaci jednotlivých živin. Středomořská strava však není jen o olivovém oleji. Vysoký podíl ve stravě má čerstvé ovoce a zelenina, obiloviny, ryby a luštěniny, na druhou stranu je omezený příjem masa. Olivový olej je konzumován...

číst více