Web www.plnezdraví.cz uveřejnil článek s titulkem: Který olej je nejlepší při hubnutí? Článek je převzatý z anglického textu. Jeho autorkou je nutriční specialistka z indického Dillí. Proto překvapí hned dvě tvrzení v úvodu článku: Žádný olej není vhodný na vaření. Každý olej má jiný obsah kalorií … 

Na vaření na rozdíl od smažení se hodí prakticky většina olejů a energetická hodnota olejů je více méně stejná. Jedná se vždy o 100% tuk s obsahem energie 9 kcal/g, což odpovídá přibližně 38 kJ/g. Souhlasit lze jen s třetí větou úvodu, že se doporučuje v domácnosti oleje střídat, neboť mají různou výživovou hodnotu. Ta spočívá v odlišném složení mastných kyselin i v zastoupení různých minoritních doprovodných látek, které vykazují pozitivní účinky na zdraví.

Jaké oleje si vybrat?

Autorka v původním textu stručně představuje 8 druhů olejů: olivový, řepkový, rostlinný, kokosový, rýžový, lněný, sójový a podzemnicový. I zde bychom mohli mít řadu odborných výhrad. Kokosový olej rozhodně nepomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Vysoký obsah nasycených mastných kyselin působí naopak aterogenně. Nejasná je formulace ohledně vysokého obsahu vlákniny a draslíku v případě lnu. Tvrzení platí pro semeno, nikoliv pro olej. Rostlinný olej má údajně vysoký obsah transmastných kyselin. Na extra panenském olivovém oleji sice někdo smaží, ale odborníci na výživu to nedoporučují, protože dochází k tepelnému rozkladu některých látek v něm obsažených.

Nyní se pojďme podívat do českého článku 

Budiž mu ke cti, že nebyla převzata tvrzení o tom, že se oleje nehodí na vaření, ani že oleje mají různé obsahy energie. Nicméně je k zamyšlení, proč byl článek u nás vůbec uveřejněn. Některé oleje mají v Čechách na rozdíl od Indie pouze okrajové použití (sójový, rýžový a podzemnicový), proto převzetí článku do našeho mediálního prostoru trochu postrádá smysl. „Rostlinný“ olej je pro českého čtenáře zcela matoucí. V rámci EU je na rozdíl od Indie legislativně omezen obsah transmastných kyselin v olejích a tucích, takže bezejmenný „rostlinný“ olej s jejich vysokým obsahem u nás na trhu nenajdeme, takže jej ani nebudeme konzumovat. Běžný čtenář bez znalostí výše uvedených souvislostí toto nepochopí. Navíc se sice můžeme na našem trhu setkat s různými směsmi olejů, ale vždy musí být na obale uveden druh. 

Nakonec pár drobností

Český text přisuzuje lněnému oleji vysoký obsah vlákniny a považuje jej za zdroj draslíku, což není pravda a bylo to vysvětleno v předchozím odstavci. Potvrzuje to nejednoznačnost formulace v anglickém článku. Sójový olej není nebohatý na vitamin K, což je chyba překladu. Řepkový olej se nenazývá kanolový, jedná se o otrocký překlad anglického názvu „canola oil“. Stejně jako „smoke point“ je správně bod zakouření, nikoliv kouřový bod. 

A na závěr

V celém článku se nedočteme nic o hubnutí v souvislosti s konzumací olejů, což titulek uvozoval a sliboval.