autor: olejnadzlato@SPZO-2019 | Lis 19, 2020 | clanek
Olejniny lze využít komplexně Olejniny obecně nabízejí lepší zhodnocení suroviny, než je jen olej z nich získávaný. Výlisky, případně šroty, se již dnes používají při výrobě krmných směsí. Potenciál lepšího zhodnocení nabízí i použití pro lidskou výživu. Některé...
autor: olejnadzlato@SPZO-2019 | Lis 19, 2020 | clanek s komentarem
Česká televize vysílá sérii krátkých videí věnovaných různým druhům potravin. Pořad odlehčenou formou seznamuje diváky s jednotlivými potravinami, případně pokrmy. Rostlinným olejům byl věnován 65. díl. Na něj nás upozornil i jeden divák. V tomto díle se toho o...
autor: olejnadzlato@SPZO-2019 | Říj 23, 2020 | clanek
Nařízení EU č. 2020/1322 ze dne 23. září 2020 novelizovalo Nařízení (ES) č. 1881/2006 a stanovilo maximální limit pro 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) v jednotlivých olejích a tucích. Nařízení stanovuje maximální přípustný obsah 3-MCPD v kokosovém a...
autor: olejnadzlato@SPZO-2019 | Srp 16, 2020 | clanek
Produkce olejů ve vztahu k počtu ohrožených druhů V posledních letech se stále více sleduje vztah člověka v různých oblastech činnosti k životnímu prostředí. Nejinak tomu je i v případně olejnin a jejich zpracování. Nejvíce kritizovanou komoditou bývá palmový olej,...
autor: olejnadzlato@SPZO-2019 | Čvn 10, 2020 | clanek
Drobná zrníčka pylu už několik dní pokrývají Česko, i ve velkých městech vytvářejí žlutou pokrývku. Podle alergologa Ondřeje Rybníčka z Fakultní nemocnice v Brně však pyl nepochází z řepky, jak si lidé stěžují hlavně na sociálních sítích, ale z borovic a smrků. Letos...
Nejnovější komentáře