Řepkové bílkoviny – potravina budoucnosti?

Olejniny lze využít komplexně Olejniny obecně nabízejí lepší zhodnocení suroviny, než je jen olej z nich získávaný. Výlisky, případně šroty, se již dnes používají při výrobě krmných směsí. Potenciál lepšího zhodnocení nabízí i použití pro lidskou výživu. Některé suroviny lze používat bez větších úprav (např. len), jiné vyžadují složitější technologické postupy. Význam surovin bude v budoucnu...

číst více

Stanoven limit pro procesní kontaminanty 3-MCPD

Nařízení EU č. 2020/1322 ze dne 23. září 2020 novelizovalo Nařízení (ES) č. 1881/2006 a stanovilo maximální limit pro 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) v jednotlivých olejích a tucích.  Nařízení stanovuje maximální přípustný obsah 3-MCPD v kokosovém a palmojádrovém tuku, kukuřičném klíčkovém, řepkovém, sójovém, olivovém a slunečnicovém oleji na 1250 μg/kg. Pro ostatní oleje (včetně...

číst více

Produkce olejů ve vztahu k počtu ohrožených druhů

Produkce olejů ve vztahu k počtu ohrožených druhů V posledních letech se stále více sleduje vztah člověka v různých oblastech činnosti k životnímu prostředí. Nejinak tomu je i v případně olejnin a jejich zpracování. Nejvíce kritizovanou komoditou bývá palmový olej, který má na druhou stranu asi nejvíce propracované standardy udržitelného rozvoje včetně uplatňování politiky nulového odlesňování,...

číst více

Zasypal Česko pyl z řepky? ‚Úplná blbost, pochází z jehličnanů,‘ upozorňuje alergolog

Drobná zrníčka pylu už několik dní pokrývají Česko, i ve velkých městech vytvářejí žlutou pokrývku. Podle alergologa Ondřeje Rybníčka z Fakultní nemocnice v Brně však pyl nepochází z řepky, jak si lidé stěžují hlavně na sociálních sítích, ale z borovic a smrků. Letos podle lékaře přišla jejich silná sezona, a proto je množství pylu vyšší než v minulých letech. Celý článek:...

číst více

Olej lisovaný za studena nebo rafinovaný?

doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Napsání článku vzniklo na popud čtenářky, která někde vyčetla, že rafinovaný olej je lepší než za studena lisovaný, což považuje za nesmysl.  Rozhodnout, který olej je lepší nebo horší, je obtížné. U každého jsou určité výhody a nevýhody a neexistuje jediné rozhodující kritérium, podle kterého by bylo možné si mezi oběma variantami vybrat. Pojďme se podrobněji podívat,...

číst více

Řepkový olej – dobrá kvalita potvrzena

Řepkový olej provází řada mýtů, které se snaží odradit spotřebitele od jeho používání. Co lze očekávat od řepkového oleje na našem trhu? Časopis dTest publikoval v prosinci 2019 výsledky hodnocení celkem 17 různých řepkových olejů zakoupených v naší tržní síti. Některé byly od tuzemských výrobců, jiné pocházely ze zahraničí. Řepka olejka je komodita, s níž se čile obchoduje. Olej vyprodukovaný v...

číst více

Řepkový olej – olej nad zlato

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v říjnu 2012 společností STEM/MARK vyplynulo, že většina českých spotřebitelů sleduje pravidelně při nákupu rostlinných olejů, o jaký druh oleje se jedná. Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se v domácnostech jednotlivých cílových skupin liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let (43 %) a pouze...

číst více

Řepkový olej v dětském jídelníčku

Ochraňte své ohrožené děti! Vzpomínáte si na pohádku o Jeníčkovi a Mařence, kdy se Ježibaba snažila děti vykrmit a každý den kontrolovala, zda jsou už dostatečně tlusťoučké? Zdá se, že roli zlé Ježibaby v dnešní době převzala řada milujících rodičů a prarodičů. Jak jinak si vysvětlit, že téměř každé sedmé dítě v naší republice trpí nadváhou či obezitou?  Ačkoli počet obézních dětí stoupl ve...

číst více

Senzorické hodnocení a kuchyňské využití tuků a olejů

Michal Nikodem, Kuchařská škola Ola Kala, Praha Tuky jsou nedílnou součástí mnohých receptur studených, teplých, sladkých i slaných pokrmů a jsou potřebné pro řadu technologických postupů, používaných při přípravě jídel. Žádný kuchař se bez nich neobejde, ale je třeba umět vybírat ty správné! Senzorické hodnocení potravin obvykle provádí odborní pracovníci v senzorické laboratoři. My jsme...

číst více

Tuky pod drobnohledem

Proč je nutné zajímat se o složení tuků? Spolu se sacharidy a bílkovinami patří tuky k základním živinám, které jsou pro naše zdraví nezbytně důležité. Tuky mají řadu důležitých funkcí – jsou zdrojem energie, nositeli vitaminů rozpustných v tucích, součástí hormonů, podílí se na termoregulaci a fungují jako mechanická ochrana orgánů. K tomu, aby tuky správně plnily svoji roli a...

číst více