Olej lisovaný za studena nebo rafinovaný?

doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Napsání článku vzniklo na popud čtenářky, která někde vyčetla, že rafinovaný olej je lepší než za studena lisovaný, což považuje za nesmysl.  Rozhodnout, který olej je lepší nebo horší, je obtížné. U každého jsou určité výhody a nevýhody a neexistuje jediné rozhodující kritérium, podle kterého by bylo možné si mezi oběma variantami vybrat. Pojďme se podrobněji podívat,...

číst více

Řepkový olej – dobrá kvalita potvrzena

Řepkový olej provází řada mýtů, které se snaží odradit spotřebitele od jeho používání. Co lze očekávat od řepkového oleje na našem trhu? Časopis dTest publikoval v prosinci 2019 výsledky hodnocení celkem 17 různých řepkových olejů zakoupených v naší tržní síti. Některé byly od tuzemských výrobců, jiné pocházely ze zahraničí. Řepka olejka je komodita, s níž se čile obchoduje. Olej vyprodukovaný v...

číst více

Řepkový olej – olej nad zlato

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v říjnu 2012 společností STEM/MARK vyplynulo, že většina českých spotřebitelů sleduje pravidelně při nákupu rostlinných olejů, o jaký druh oleje se jedná. Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se v domácnostech jednotlivých cílových skupin liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let (43 %) a pouze...

číst více

Řepkový olej v dětském jídelníčku

Ochraňte své ohrožené děti! Vzpomínáte si na pohádku o Jeníčkovi a Mařence, kdy se Ježibaba snažila děti vykrmit a každý den kontrolovala, zda jsou už dostatečně tlusťoučké? Zdá se, že roli zlé Ježibaby v dnešní době převzala řada milujících rodičů a prarodičů. Jak jinak si vysvětlit, že téměř každé sedmé dítě v naší republice trpí nadváhou či obezitou?  Ačkoli počet obézních dětí stoupl ve...

číst více

Senzorické hodnocení a kuchyňské využití tuků a olejů

Michal Nikodem, Kuchařská škola Ola Kala, Praha Tuky jsou nedílnou součástí mnohých receptur studených, teplých, sladkých i slaných pokrmů a jsou potřebné pro řadu technologických postupů, používaných při přípravě jídel. Žádný kuchař se bez nich neobejde, ale je třeba umět vybírat ty správné! Senzorické hodnocení potravin obvykle provádí odborní pracovníci v senzorické laboratoři. My jsme...

číst více

Tuky pod drobnohledem

Proč je nutné zajímat se o složení tuků? Spolu se sacharidy a bílkovinami patří tuky k základním živinám, které jsou pro naše zdraví nezbytně důležité. Tuky mají řadu důležitých funkcí – jsou zdrojem energie, nositeli vitaminů rozpustných v tucích, součástí hormonů, podílí se na termoregulaci a fungují jako mechanická ochrana orgánů. K tomu, aby tuky správně plnily svoji roli a...

číst více

Výživa seniorů

Tamara Starnovská, Bc. - Vrchní nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice Praha  Výživa má v každém věku určitá specifika. Nutriční potřeby seniorů se liší od potřeb osob v produktivním věku v několika oblastech. Množství jednotlivých živin, bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek, by mělo být přizpůsobeno jejich vyšší potřebě, horšímu vstřebávání a...

číst více

Jaké tuky konzumovat v těhotenství a době kojení a kterých se spíše vyvarovat

Tuky v těhotenství a období kojeníRNDr. Pavel Suchánek,Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, IKEM Praha Těhotenství klade mimořádné nároky na organizmus ženy. Dodržování správné životosprávy snižuje riziko pozdějších zdravotních komplikací nejen u matky, ale také u dítěte. Kvalita stravování maminky před otěhotněním i v těhotenství a novorozence v prvních dvou letech života zásadním...

číst více

Kapra smažte nejlépe na řepkovém oleji

Nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích sice nejsou zdraví prospěšné, prospěšné jsou ty nenasycené z tuků rostlinných, ovšem ty mají nevýhodu, že jsou při vysokých teplotách poměrně nestabilní. Za velmi dobré smažící médium pro považuji řepkový olej ... LN_191212_rozhovor_prof.DostalovaStáhnout

číst více