Řepkový olej svědčí i koním
Zaujala nás informace na jednom z webů, který doporučuje přídavek za studena lisovaného řepkového oleje do krmných dávek pro koně. Řepkový olej je údajně vhodnou surovinou pro sportovně zatěžované koně, zejména vytrvalostní, kteří potřebují dostupný zdroj energie pro svaly. Přídavek oleje rovněž údajně zlepšuje kvalitu srsti a kopytní rohoviny. Doporučuje se dávka 850 ml denně pro...
Poškozuje řepkový olej mozek?
Na webu se setkáme s články, že konzumace řepkového oleje poškozuje mozek či přispívá k rozvoji Alzheimerovy choroby. Byli jsme požádáni o vyjádření k těmto tvrzením. Zdroj těchto informací vychází ze studie publikované v časopise Scientific Reports v prosinci 2017. Reakci a komentář k této studii publikovala Společnost pro výživu na svých...
Pozor na virální e-maily
Na webu se můžeme setkat se spoustou mýtů o potravinách, které negativně ovlivňují stravovací návyky běžného spotřebitele. Je však třeba si dávat pozor i na virální maily, které se šíří prostřednictvím elektronické pošty. Jeden z nich, již poněkud staršího data, týkající se margarinů, začal znovu kolovat po síti. Co se můžeme dočíst v tomto dokumentu a jsou informace v něm uvedené pravdivé, nebo...
Řepkový a olivový olej dodávají tělu antioxidanty
Řepkový olej má výborné složení mastných kyselin z hlediska výživy. Obsahuje z běžných olejů nejméně nasycených mastných kyselin, které v české populaci konzumujeme v nadbytku. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých naopak máme nedostatek. Obsah omega 6 mastných kyselin máme ve stravě dostatek, ale tento příjem je třeba udržet, k čemuž řepkový olej přispívá. Olivový olej prakticky...
Jak snížit hladinu cholesterolu bez léků: Zdravě jezte, ale přidejte i pohyb
Vysoká hladina cholesterolu trápí více než 50 procent dospělé populace v České republice. Je to jeden z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění, a tedy i jedna z hlavních příčin úmrtí v zemi. Pokud vás vyšší cholesterol trápí, měli byste vědět, jak upravit životní styl, aby se vám podařilo jeho hodnoty snížit. Řepkový a olivový olej jsou v rámci vyvážené stravy volbou číslo jedna...
Máme jíst majonézu?
Majonéza je často vnímána jako nevhodná potravina, která do zdravého jídelníčku nepatří. S tímto doporučením se můžeme setkat i v některých letáčcích (např. v ordinacích lékařů), kde majonéza figuruje mezi potravinami, které nejsou z hlediska výživy doporučovány ke konzumaci. Objevují se i články na internetu, podle nichž je majonéza zdrojem potenciálních zdravotních problémů. Někdy to...
Jak si vybírat bezpečné potraviny?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil v květnu 2023 třetí ročník kampaně EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je důležité myslet i na to, zda suroviny, ze kterých jídlo připravujeme, jsou čerstvé a neobsahují nežádoucí látky. Čeho si všímat u tuků z hlediska kvality a bezpečnosti? Důležité je dodržovat podmínky, za jakých se mají uchovávat...
Jaké oleje si vybrat po používání v domácnosti?
Také přemýšlíte při nákupech, jaké oleje či tuky si vybrat pro používání v domácnosti? Magazín Ona Dnes otiskl rozhovor s doc. Jiřím Brátem, který se dlouhodobě problematikou tuků zabývá. Existuje několik kritérií, na které byste měli pamatovat při výběru tuku. Výživová hodnota Měli bychom upřednostňovat ty oleje a tuky, které nám dodají potřebné esenciální mastné kyseliny. V naší stravě...
Umělá inteligence pomáhá bojovat proti mýtům
Mýty o potravinách jsou velmi vděčným tématem, které plní různé webové stránky. Hodně mýtů koluje o řepce a řepkovém oleji. Intenzita šíření mýtů vzrůstá v období kvetení řepky, které se opět blíží. Mýty a jejich vyvracení jsou v přehledu zpracovány v brožuře, která je k dispozici v tištěné verzi i na webu. Jedním z trendů poslední doby je používání umělé...
Modifikace tuků z pohledu potravinářských technologií
Na internetu jsou prezentovány zmatečné názory týkající se ztužených tuků. Odcitujme alespoň některé z nich: „Ztužený tuk, kterému se také někdy říká nesprávně pokrmový tuk, je tuk, který prošel procesem ztužování. Pokrmový tuk může být ztužený, ale také nemusí. Stejně tak může být pokrmovým tukem i emulgovaný tuk.“ „Margaríny se vyrábějí tak, že se k rostlinným olejům, které jsou za pokojové...