Velké srovnání různých druhů tuků a olejů

Také přemýšlíte, jaké tuky či oleje si vybrat pro použití v domácnosti? K čemu se různé druhy hodí více či méně? Odpovědi nabízí Mladá fronta DNES (iDNES), která porovnávala 20 druhů olejů a tuků i s komentáři k jejich použití od odborníků z různých specializací. Článek byl publikován v placené verzi Premium, která pro řadu běžných čtenářů není dostupná. Proto...

číst více

prof. Filip boří mýty o tucích

Na internetu koluje spousta mýtů o tucích, i když se v poslední době zdá, že přibývají i články, které uvádějí věci na pravou míru. Proto je třeba ocenit každý článek, který mýty o tucích vyvrací. Mezi ně můžeme počítat i rozhovor s profesorem Filipem z Ústavu mléka a tuků Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Rozhovor uveřejnila Mladá fronta DNES (iDNES) bohužel v...

číst více

Je libo „rybí“ řepkový olej?

Řepkový olej je odborníky na výživu považován za jeden z nejlepších olejů pro využití v kuchyni. Má vyvážené zastoupení mastných kyselin a z běžných olejů patří mezi dobré zdroje v naší stravě nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Nicméně to neznamená, že by výživová hodnota oleje nešla ještě nějakým způsobem vylepšit.  Metabolismus kyseliny α-linolenové V řepkovém oleji je ze skupiny...

číst více

Co lze tvrdit o tucích z hlediska vlivu na zdraví?

Zájem veřejnosti o zdravý životní styl roste, proto se stále častěji setkáváme s různými doporučeními, co máme jíst, co omezovat, nebo čeho se naopak vyvarovat. U řady potravin jsou zdůrazňovány prospěšné účinky na zdraví. Některé z nich bývají dokonce nazývány superpotravinami. Pojem „superpotravina“ není specificky definován v rámci platné legislativy. Tento pojem se většinou používá...

číst více

Zdravější, než si dokážete představit

Řepkový olej bývá na webu neprávem démonizován, zatímco odborníci na výživu jej řadí mezi preferované oleje. Proto potěší, když se v mediálním prostoru objevují populární články, které uvádějí věci na pravou míru. V září 2023 jsme zachytili dva. Jeden publikoval počátkem měsíce denik.cz, druhý se objevil koncem měsíce na webu kondice.cz uvozený titulkem: Neustále se na něj hází...

číst více

Který olej je nejlepší při hubnutí?

Web www.plnezdraví.cz uveřejnil článek s titulkem: Který olej je nejlepší při hubnutí? Článek je převzatý z anglického textu. Jeho autorkou je nutriční specialistka z indického Dillí. Proto překvapí hned dvě tvrzení v úvodu článku: Žádný olej není vhodný na vaření. Každý olej má jiný obsah kalorií …  Na vaření na rozdíl od smažení se hodí prakticky většina...

číst více

Náhrada palmového oleje na pečení

V druhé polovině září 2023 se v českém mediálním prostoru objevila informace, že vědci z Univerzity královny Margaret v Edinburghu vyvinuli alternativu k palmovému oleji nazvanou PALM-ALT, která může potravinářskému průmyslu údajně přinést skutečnou revoluci. S touto informací přišel server Seznam zpráv, který vycházel z původního sdělení BBC. Podle této informace se jedná o...

číst více

Zdravotní aspekty konzumace řepkového oleje z pohledu vědeckých studií

Odborníci na výživu považují řepkový olej z hlediska jeho složení za jeden z nejlepších olejů, který při běžné a pravidelné konzumaci přispívá k naplnění výživových doporučení renomovaných odborných společností, jak by měla vypadat skladba stravy z hlediska proporcionálního zastoupení mastných kyselin. Řepkový olej obsahuje z běžných olejů nejméně nasycených mastných kyselin. Obsahuje...

číst více

Řepkový olej svědčí i koním

Zaujala nás informace na jednom z webů, který doporučuje přídavek za studena lisovaného řepkového oleje do krmných dávek pro koně. Řepkový olej je údajně vhodnou surovinou pro sportovně zatěžované koně, zejména vytrvalostní, kteří potřebují dostupný zdroj energie pro svaly.  Přídavek oleje rovněž údajně zlepšuje kvalitu srsti a kopytní rohoviny. Doporučuje se dávka 850 ml denně pro...

číst více

Poškozuje řepkový olej mozek?

Na webu se setkáme s články, že konzumace řepkového oleje poškozuje mozek či přispívá k rozvoji Alzheimerovy choroby. Byli jsme požádáni o vyjádření k těmto tvrzením. Zdroj těchto informací vychází ze studie publikované v časopise Scientific Reports v prosinci 2017.  Reakci a komentář k této studii publikovala Společnost pro výživu na svých...

číst více