Systém značení potravin Nutri-Score diskriminuje tuky

Legislativa vyžaduje až na malé výjimky povinné uvádění výživových údajů jako jsou energetická hodnota, obsah tuků a z toho nasycených mastných kyselin, sacharidů a z toho cukrů, bílkovin a soli na obalech potravin. Spotřebitelské průzkumy ukazují, že se běžný spotřebitel nedokáže v těchto číslech dobře zorientovat. Složení potravin, energetická hodnota a obsah kritických živin hrají klíčovou...

číst více

Máme se bát omega 6 mastných kyselin?

Tuky patří mezi základní živiny. Některé z nich lidský organismus neumí vytvářet, proto je musíme přijímat prostřednictvím stravy. Mezi ně řadíme polynenasycené mastné kyseliny, které mají v uhlovodíkovém řetězci 2 a více dvojných vazeb. Tyto mastné kyseliny nazýváme esenciální. Dělíme je do dvou skupin, na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Názvosloví vychází z řecké abecedy. Omega je posledním...

číst více

Bod zakouření – k čemu slouží a jak s ním pracovat

Co je bod zakouření? Bod zakouření je jednou z charakteristik olejů souvisejících s jejich tepelnou stabilitou. Vyjadřuje u postupně zahřívaného oleje teplotu, při které se začne objevovat okem postřehnutelný dým. Někteří autoři článků nazývají bod zakouření kouřovým bodem. Jedná se o laický, nesprávný a doslovný překlad anglického výrazu „smoke point“.  Co ovlivňuje bod zakouření? Bod zakouření...

číst více

Zdravotní přínos konzumace řepkových bílkovin

V poslední době roste poptávka po rostlinných bílkovinách. Rostlinné bílkoviny nacházejí častější průmyslové uplatnění v produktech imitujících klasické živočišné produkty (mléko, jogurty, sýry, maso a masné výrobky). Jednou ze surovin, která představuje zajímavý potenciál pro lidskou výživu, je překvapivě řepka. Řepka olejka je jednou ze zemědělských komodit, která je ve velkém pěstována v...

číst více

Zdravý kořínek, tentokráte v Nabočanech

Řepkový olej je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin. Omega 3 a omega 6 jsou v něm zastoupeny v množstvích, které odpovídají výživovým doporučením renomovaných mezinárodních společností či vyspělých států. V běžné stravě máme obecný nedostatek omega 3 mastných kyselin. Řepkový olej má univerzální použití v teplé i studené kuchyni, proto patří mezi nejvýznamnější a snadno dostupné...

číst více

Kuchařské celebrity potřebují školení z výživy

Mezi oblíbené pořady v televizi patří relace zabývající se vařením. Kuchaři, kteří v nich vystupují, se stávají celebritami. Účinkují následně v různých reklamních spotech, vydávají kuchařky a prezentují zajímavé recepty na webech. Běžný občan se recepty inspiruje a snaží se podle nich doma vařit. Nabízí se však otázka, jak jsou na tom recepty z hlediska výživových doporučení...

číst více

Řepkový nebo slunečnicový olej očima odborníků

Ve dnech 12.-13.5.2021 se konala 58. mezinárodní konference o tucích a olejích. Kvůli pandemii probíhala distanční formou, v loňském roce ze stejného důvodu neproběhla vůbec. Přednášky v rámci konference jsou pestré, témata rozmanitá a diskuse k jednotlivým vystoupením bohaté. Jednotlivé přednášky a následné diskuse se dotkly i řepkového a slunečnicového oleje z různých úhlů pohledu. Diskuse to...

číst více

Evropská unie bez transmastných kyselin

21. duben 2021 se zapíše do historie České republiky a Evropské unie jako významné datum, kdy jsme se v produkci potravin zbavili z větší části transmastných kyselin (TFA). TFA patří spolu s nasycenými mastnými kyselinami, přidanými cukry a solí mezi hlavní rizikové živiny. Rizikové živiny, pokud jsou konzumovány v nadbytku, přispívají k rozvoji neinfekčních onemocnění...

číst více

Tuky v rámci nových doporučení pro obyvatele USA

Každých 5 let v kulatých a půlkulatých ročnících vychází nová výživová doporučení pro obyvatele USA. Doporučení pro období 2020-2025 byla zveřejněna počátkem roku 2021. Tato doporučení jsou vždy netrpělivě očekávána nejen v USA, ale i na celém světě, a to nejen z řad odborníků na výživu, ale i laickou veřejností. Důvodem je velmi profesionálně propracovaný proces vzniku tohoto dokumentu. S...

číst více

Řepkové bílkoviny se stávají realitou

Článek uveřejněný na našem webuinformoval o potenciálu lepšího využití bílkovin získaných z výlisků z řepkových semen. Řepkové bílkoviny mají velmi dobrou skladbu aminokyselin. Hodnota PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score), kterou se kvalita bílkovin posuzuje, se pohybuje v rozmezí 0,83-0,93. Byly zjištěny i hodnoty PDCAAS rovné 1, jako majíplnohodnotné bílkoviny...

číst více