Kuchařské celebrity potřebují školení z výživy

Mezi oblíbené pořady v televizi patří relace zabývající se vařením. Kuchaři, kteří v nich vystupují, se stávají celebritami. Účinkují následně v různých reklamních spotech, vydávají kuchařky a prezentují zajímavé recepty na webech. Běžný občan se recepty inspiruje a snaží se podle nich doma vařit. Nabízí se však otázka, jak jsou na tom recepty z hlediska výživových doporučení...

číst více

Řepkový nebo slunečnicový olej očima odborníků

Ve dnech 12.-13.5.2021 se konala 58. mezinárodní konference o tucích a olejích. Kvůli pandemii probíhala distanční formou, v loňském roce ze stejného důvodu neproběhla vůbec. Přednášky v rámci konference jsou pestré, témata rozmanitá a diskuse k jednotlivým vystoupením bohaté. Jednotlivé přednášky a následné diskuse se dotkly i řepkového a slunečnicového oleje z různých úhlů pohledu. Diskuse to...

číst více

Evropská unie bez transmastných kyselin

21. duben 2021 se zapíše do historie České republiky a Evropské unie jako významné datum, kdy jsme se v produkci potravin zbavili z větší části transmastných kyselin (TFA). TFA patří spolu s nasycenými mastnými kyselinami, přidanými cukry a solí mezi hlavní rizikové živiny. Rizikové živiny, pokud jsou konzumovány v nadbytku, přispívají k rozvoji neinfekčních onemocnění...

číst více

Tuky v rámci nových doporučení pro obyvatele USA

Každých 5 let v kulatých a půlkulatých ročnících vychází nová výživová doporučení pro obyvatele USA. Doporučení pro období 2020-2025 byla zveřejněna počátkem roku 2021. Tato doporučení jsou vždy netrpělivě očekávána nejen v USA, ale i na celém světě, a to nejen z řad odborníků na výživu, ale i laickou veřejností. Důvodem je velmi profesionálně propracovaný proces vzniku tohoto dokumentu. S...

číst více

Řepkové bílkoviny se stávají realitou

Článek uveřejněný na našem webuinformoval o potenciálu lepšího využití bílkovin získaných z výlisků z řepkových semen. Řepkové bílkoviny mají velmi dobrou skladbu aminokyselin. Hodnota PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score), kterou se kvalita bílkovin posuzuje, se pohybuje v rozmezí 0,83-0,93. Byly zjištěny i hodnoty PDCAAS rovné 1, jako majíplnohodnotné bílkoviny...

číst více

Řepkové bílkoviny – potravina budoucnosti?

Olejniny lze využít komplexně Olejniny obecně nabízejí lepší zhodnocení suroviny, než je jen olej z nich získávaný. Výlisky, případně šroty, se již dnes používají při výrobě krmných směsí. Potenciál lepšího zhodnocení nabízí i použití pro lidskou výživu. Některé suroviny lze používat bez větších úprav (např. len), jiné vyžadují složitější technologické postupy. Význam surovin bude v budoucnu...

číst více

Stanoven limit pro procesní kontaminanty 3-MCPD

Nařízení EU č. 2020/1322 ze dne 23. září 2020 novelizovalo Nařízení (ES) č. 1881/2006 a stanovilo maximální limit pro 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) v jednotlivých olejích a tucích.  Nařízení stanovuje maximální přípustný obsah 3-MCPD v kokosovém a palmojádrovém tuku, kukuřičném klíčkovém, řepkovém, sójovém, olivovém a slunečnicovém oleji na 1250 μg/kg. Pro ostatní oleje (včetně...

číst více

Produkce olejů ve vztahu k počtu ohrožených druhů

Produkce olejů ve vztahu k počtu ohrožených druhů V posledních letech se stále více sleduje vztah člověka v různých oblastech činnosti k životnímu prostředí. Nejinak tomu je i v případně olejnin a jejich zpracování. Nejvíce kritizovanou komoditou bývá palmový olej, který má na druhou stranu asi nejvíce propracované standardy udržitelného rozvoje včetně uplatňování politiky nulového odlesňování,...

číst více

Zasypal Česko pyl z řepky? ‚Úplná blbost, pochází z jehličnanů,‘ upozorňuje alergolog

Drobná zrníčka pylu už několik dní pokrývají Česko, i ve velkých městech vytvářejí žlutou pokrývku. Podle alergologa Ondřeje Rybníčka z Fakultní nemocnice v Brně však pyl nepochází z řepky, jak si lidé stěžují hlavně na sociálních sítích, ale z borovic a smrků. Letos podle lékaře přišla jejich silná sezona, a proto je množství pylu vyšší než v minulých letech. Celý článek:...

číst více

Olej lisovaný za studena nebo rafinovaný?

doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Napsání článku vzniklo na popud čtenářky, která někde vyčetla, že rafinovaný olej je lepší než za studena lisovaný, což považuje za nesmysl.  Rozhodnout, který olej je lepší nebo horší, je obtížné. U každého jsou určité výhody a nevýhody a neexistuje jediné rozhodující kritérium, podle kterého by bylo možné si mezi oběma variantami vybrat. Pojďme se podrobněji podívat,...

číst více