Jak zapadá řepkový olej do výživových doporučení?

Zastoupení mastných kyselin řepkového oleje zcela odpovídá výživovým doporučením s ohledem na skladbu stravy průměrného občana České republiky. Má z běžně dostupných olejů nejnižší obsah nasycených mastných kyselin, které konzumujeme v nadbytku. Je dobrým zdrojem nedostatkových omega 3 mastných kyselin a podíl omega 6 mastných kyselin v oleji přispívá k udržení jejich příjmu.

Má univerzální použití ve studené a teplé kuchyni. Je cenově dostupný široké veřejnosti. Díky převažujícímu podílu mononenasycených mastných kyselin má dobrou stabilitu vůči oxidacím při smažení. Pokud konzumujeme řepkový olej ve stejném množství místo jakéhokoliv tuku, příjem jednotlivých mastných kyselin se přibližuje k výživovým doporučením. To dává spoustu možností, jak řepkový olej v domácnosti využít

Řepkový olej získal v brožuře „Vyznejte se v rostlinných tucích a olejích“ tři tmavě zelené smajlíky. Kritéria pro přidělování smajlíků jsou uvedena v brožuře.

Toto hodnocení získaly ve výše zmíněné brožuře ještě olej lněný a chia.

Lněný olej má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin, ale omezené použití v kuchyni. Snadno podléhá oxidacím a do teplé kuchyně se nehodí.

Chia olej jako nová potravina má podle Nařízení komise (EU) č. 2017/2470 legislativně omezené použití na 2 g denně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto hodnocení získaly ve výše zmíněné brožuře ještě olej lněný a chia.

Lněný olej má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin, ale omezené použití v kuchyni. Snadno podléhá oxidacím a do teplé kuchyně se nehodí.

Chia olej jako nová potravina má podle Nařízení komise (EU) č. 2017/2470legislativně omezené použití na 2 g denně.