Porovnání řepkového a slunečnicového oleje

Slunečnicový olej je u spotřebitelů historicky oblíbenější než olej řepkový, jak ve studené kuchyni, tak i teplé kuchyni. Dokumentují to výsledky spotřebitelského průzkumu, který proběhl v rámci projektu „Řepkový olej – olej nad zlato“. Obliba řepkového oleje však mezi lety 2012 a 2015 vzrůstala. Bylo by zajímavé průzkum s odstupem času znovu zopakovat.

Z hlediska zastoupení mastných kyselin v obou olejích je na tom z výživového hlediska lépe olej řepkový. Má vyvážené zastoupení mastných kyselin z hlediska výživových doporučení s ohledem na skladbu stravy průměrného občana České republiky. U slunečnicového oleje převládají omega 6 mastné kyseliny, kterých máme v naší stravě dostatek a obsah omega 3 mastných kyselin je nutričně nevýznamný. Proto se slunečnicový olej nedoporučuje používat v domácnosti trvale, je možné jej střídat s olejem řepkovým. 

Z hlediska tepelné stability je na tom lépe olej řepkový díky převaze mononenasycených mastných kyselin. Řepkový olej snese i větší tepelnou zátěž. Existují však speciální odrůdy slunečnice, u níž v oleji převažují mononenasycené mastné kyseliny. Tento druh olej se označuje zkratkou HOSO z anglického high oleic sunflower oil, vyznačuje se vysokou odolností proti oxidacím a hodí se i k dlouhodobému smažení. Spotřebitel však musí pečlivě sledovat značení, aby oba druhy slunečnicového oleje správně odlišil.