Tuky a oleje

Tuky a oleje tvoří v rámci stravy v základně pyramidy segment kruhu 6.

Oleje a tuky obsahují velké množství energie  (kalorií). Poskytují však také esenciální mastné kyseliny a vitamin E. Vzhledem k malému množství olejů a tuků v doporučovaných potravinách rostlinného  původu je jejich optimální výběr obzvláště důležitý. Dávejte přednost rostlinným olejům, jako je řepkový olej, a z nich vyrobeným roztíratelným tukům.

Doporučované potraviny:

  • mají příznivé složení mastných kyselin.
  • obsahují málo cholesterolu a transmastných kyselin
  • mají všestranné použití v kuchyni

Potraviny jsou v rámci této skupiny  uspořádány podle následujících kritérií:

  • vzájemné zastoupení jednotlivých mastných kyselin
  • obsah omega 3 mastných kyselin
  • obsah vitaminu E
  • nežádoucí doprovodné látky
  • kulinářské použití.