Řepkový olej ve studené kuchyni

Řepkový olej ve studené kuchyni

Řepkový olej má univerzální použití, hodí se do studené i teplé kuchyně. Ve studené kuchyni je třetím nejoblíbenějším olejem po olivovém a slunečnicovém oleji, jak ukazují výsledky spotřebitelského průzkumu, který proběhl v rámci projektu „Řepkový olej – olej nad zlato“. Obliba řepkového oleje mezi lety 2012 a 2015 vzrůstala hlavně u žen v domácnosti ve věku 25-50 let a seniorů ve věku nad 60 let.

Základ: Všichni respondenti, n = 832

Základ: Všichni respondenti, n = 851

Ženy ve věku 25-50 let v domácnosti s dítětem do 15 let

Osoby ve věku 30-50 let, samy v domácnosti

Senioři ve věku 60 let a více

Díky převažujícímu podílu mononenasycených mastných kyselin má řepkový olej dobrou stabilitu vůči oxidacím při smažení. Je cenově dostupný široké veřejnosti.

Pravidelná konzumace řepkového dodává do organismu esenciální mastné kyseliny v množství odpovídajícím výživovým doporučením, přitom příjem nasycených mastných kyselin je relativně nízký.