Potraviny živočišného původu 

Potraviny živočišného původu tvoří v rámci stravy v základně pyramidy segmenty kruhu 4 a 5. 

  • mléko a mléčné výrobky
  • maso, uzeniny, ryby a vejce. 

Mléko a mléčné výrobky poskytují snadno dostupné bílkoviny, vitamin B2 , vitamin A a vápník. Jezte ryby 1-2krát týdně. Mořské ryby vám dodají jód a tučné ryby cenné omega-3 mastné kyseliny. V malém množství a ne každý den jezte maso a uzeniny i vejce. V rámci plnohodnotné stravy postačí 300-600 g masa a uzenin týdně, které vám dodají dostatek bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Drůbeží maso (někdy nazývané jako bílé maso) je ze zdravotního hlediska příznivější než maso hovězí a vepřové (skupinově označované jako červené maso). Pokud jde o potraviny živočišného původu, dávejte přednost nízkotučným variantám, s výjimkou ryb. 

Doporučované potraviny:

  • obsahují málo tuku (kromě tučných ryb).
  • mají kvalitní tuky (omega-3 mastné kyseliny v rybách).
  • poskytují další živiny (např. vápník a železo). 

Potraviny jsou v rámci této skupiny uspořádány podle následujících kritérií: 

  • obsah energie vztažený na hmotnost (energetická hustota)
  • obsah klíčových živin
  • obsah tuku
  • nežádoucí doprovodné látky
  • vliv na zdraví (rakovina, kardiovaskulární onemocnění).