Na webu www.bydlenisnu.cz vyšel kratší článek: „5 důvodů proč sáhnout po řepkovém oleji“. Článek je stručný, psaný pro spotřebitele srozumitelnou řečí. Lze jej zařadit mezi pozitivně zaměřené články o řepkovém oleji, kterých poslední dobou přibývá. Jaké jsou tedy důvody, proč dávat přednost řepkovému oleji?

Složení mastných kyselin

V řepkovém oleji je přes 90 % nenasycených mastných kyselin. Výrazněji jsou zastoupeny i omega 3 mastné kyseliny, kterých máme obvykle v naší stravě nedostatek. Omega 3 mastné kyseliny v podstatě chybí ve slunečnicovém i olivovém oleji, které jsou v domácnostech alternativně používány. Více informací najdete i na našem webu.

Vysoký obsah vitaminu E a K

Řepkový olej má vysoký obsah vitaminu E a K. Podle americké databáze USDA obsahuje 100 g řepkového oleje 17,5 mg vitaminu E (α-tokoferol) a 71,3 µg vitaminu K. Vitamin E je důležitým antioxidantem. Podle schválených zdravotních tvrzení přispívá vitamin E k ochraně buněk před oxidativním stresem, podobně vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve a udržení normálního stavu kostí. 

Rafinovaný i za studena lisovaný

V poslední době se rozšířil sortiment výrobků dostupných na trhu. Zatímco se v minulosti prodával téměř výhradně rafinovaný řepkový olej, dnes se můžeme na trhu setkat i s řepkovým olejem lisovaným za studena. Oleje lisované za studena si oblíbila určitá užší skupina spotřebitelů a dává jim přednost před oleji rafinovanými. Preference mají svoje plusy a mínusy.

Univerzální použití

Řepkový olej má univerzální použití. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Na smažení je rafinovaný řepkový olej vhodnější než běžný slunečnicový olej díky lepší odolnosti vůči oxidacím. Na smažení se hodí více i než panenský olivový olej. Za studena lisované oleje se na smažení příliš nedoporučují. Za vyšších teplot u nich totiž dochází k rozkladu minoritních doprovodných látek, zastoupených zvláště v panenských olejích.

Původ ze střední Evropy

Řepka olejka má příznivé podmínky pro pěstování ve střední Evropě. Řepkové semeno se lokálně i zpracovává. Odpadají tudíž transporty na velké vzdálenosti, což má za důsledek nižší uhlíkovou stopu. Cena řepkového oleje v poslední době poklesla na rozdíl od oleje olivového.