Řepkový olej bývá na webu neprávem démonizován, zatímco odborníci na výživu jej řadí mezi preferované oleje. Proto potěší, když se v mediálním prostoru objevují populární články, které uvádějí věci na pravou míru. V září 2023 jsme zachytili dva. Jeden publikoval počátkem měsíce denik.cz, druhý se objevil koncem měsíce na webu kondice.cz uvozený titulkem: Neustále se na něj hází špína. Přitom je zdravý víc, než si dokážete představit. 

Oba články pro běžného spotřebitele srozumitelnou formou objasňují, proč je řepkový olej vhodné zařazovat do naší stravy. Pokud má někdo ambice se více ponořit do odborné problematiky vlivu konzumace řepkového oleje na lidské zdraví, může se začíst do článku na našem webu.

Drobnou výtku k druhému článku můžeme mít v zařazení sezamového oleje mezi zdroje omega 3 mastných kyselin. Sezamový olej neobsahuje nutričně významné množství omega 3 mastných kyselin, jak se můžeme dočíst v brožuře Vyznejte se v olejích a tucích. Rovněž řepkový olej nemá z běžných olejů nejvíce omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Slunečnicový olej jich obsahuje více, ale zastoupeny jsou v něm výhradně omega 6 mastné kyseliny. Z ořechů obsahuje významné množství omega 3 mastných kyselin pouze olej z jader ořechů vlašských.

Výše uvedená brožura přiřazuje jednotlivým olejům a tukům barevné smajlíky z hlediska obsahu nasycených, a nenasycených omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Pouze čtyři oleje z 57 zařazených do brožury získaly všechny 3 tmavě zelené smajlíky: řepkový, lněný, kamejkový a z chia semen. Tři tmavě zelené smajlíky značí nejvhodnější zastoupení mastných kyselin v daném oleji, které nejvíce odpovídá výživovým doporučením odborných společností. Řepkový olej má navíc univerzální použití v kuchyni, lněný olej se hodí do studené kuchyně vzhledem k jeho zvýšené oxidační nestabilitě. Kamejkový a olej z chia semen patří mezi netradiční oleje, mají pouze okrajové použití. Oba oleje byly navíc schváleny v rámci legislativy EU jako nová potravina a jejich konzumace je množstevně omezena. 

Doufejme, že populární články objektivně informující o přednostech řepkového oleje z hlediska výživy budou přibývat.