Také přemýšlíte, jaké tuky či oleje si vybrat pro použití v domácnosti? K čemu se různé druhy hodí více či méně? Odpovědi nabízí Mladá fronta DNES (iDNES), která porovnávala 20 druhů olejů a tuků i s komentáři k jejich použití od odborníků z různých specializací. Článek byl publikován v placené verzi Premium, která pro řadu běžných čtenářů není dostupná. Proto přinášíme stručné shrnutí toho, co bylo obsahem článku.

Doporučení, podle jakých kritérií si tuky vybírat

Článek přináší dobrá vodítka, podle čeho si tuky vybírat. Z hlediska výživy bychom se měli vyhýbat nadměrné konzumaci nasycených mastných kyselin a vyhledávat preferenčně zdroje polynenasycených mastných kyselin z řady omega 3. Oleje a tuky používané na smažení by měly mít dobrou tepelnou stabilitu a odolnost vůči oxidacím. Řepkový olej z tohoto pohledu vychází lépe než olej slunečnicový s výjimkou oleje ze speciálních odrůd slunečnice tzv. HOSO. Při smažení na sádle bychom neměli zapomínat na to, že při kuchyňské úpravě dochází i k oxidacím cholesterolu v něm obsaženém, který má následně tendenci se více usazovat na stěnách cév. Sádlo je však z tohoto pohledu vhodnější než přepuštěné máslo ghee, jak uvádí v článku iDNES prof. Dostálová z VŠCHT.

Pořadí olejů podle systému Nutri-Score

Pořadí olejů a tuků v rámci článku bylo hodnoceno podle kritérií systému Nutri-Score, který je dobrovolně používán v rámci značení výživových charakteristik potravin v některých zemích EU. Potraviny jsou podle tohoto systému zařazeny do 5 kategorií A až E významově zvýrazněných barevnou škálou od zelené po červenou.

Systém Nutri-Score byl svého času dokonce kandidátem na harmonizovaný systém značení v rámci celé Evropské unie. Nicméně v systému značení Nutri-Score je spousta nesrovnalostí a pochybení, na něž mimo jiné upozornila i odborná komise zřízená v ČR k nezávislému posouzení. Paradoxně jsou tuky a oleje v tomto systému vůči jiným potravinám v rámci kategorií i barevné škály diskriminovány. Tuky a oleje jsou v systému Nutri-Score zařazeny do kategorií C až E, což neodpovídá významu jejich role ve výživě. Kvůli kontroverzím, které systém přináší, Evropská komise rozhodnutí týkající se možného použití Nutri-Score odsunula na 2. čtvrtletí 2023, ani to se však nenaplnilo. Systém zpochybňuje i Evropský parlament, který dokonce vznesl obavy, že současný návrh Nutri-Score je v rozporu s článkem 7 nařízení (EU) č. 1169/2011 zabývajícím se uváděním nezavádějících informací. Nicméně, pokud si z navrhovaného systému Nutri-Score vybereme pouze kritérium složení olejů (čím méně bodů, tím lépe) a odmyslíme-li si doprovodnou barevnou škálu, pak dostaneme docela dobrý nástroj pro porovnání olejů a tuků z hlediska výživových charakteristik, ale jen čistě mezi sebou.

Jak srovnání olejů a tuků dopadlo?

Na prvním místě skončil řepkový olej v souladu s doporučeními odborníků na výživu, který získal nejméně „trestných“ bodů. Následuje olej z vlašských ořechů a olej olivový. Pořadí uzavírá přepuštěné máslo ghee a kokosový olej, které získaly nejvyšší počet bodů. Přitom těmto dvěma tukům se občas některými aktivisty přisuzují nadlepšené výživové vlastnosti, než odpovídá realitě. Článek upozorňuje i na skutečnost, že si spotřebitelé někdy vybírají netradiční oleje s vysokou cenou, která není zcela podložena lepší výživovou hodnotou. Význam netradičních olejů spočívá spíše v chuťových odlišnostech.