Na webu https://jak.pomuzuanezce.cz byl uveřejněn článek pod názvem „Odborník na výživu jmenoval oblíbený produkt, který vyvolává srdeční onemocnění a záněty“. Článek varuje před transmastnými kyselinami, které mohou pocházet z rafinovaných olejů. Informace údajně publikovala nutriční terapeutka Anastasiia Goloborodko z Kyjeva a jsou převzaty z článku uveřejněném na Telegramu bez uvedení konkrétního zdroje. Článek navíc zjevně nepsal odborník zabývající se problematikou tuků, o čemž svědčí některé výrazy použité v článku (čištění činidly, bělidly, molekulárně rozbité oleje apod.). Je otázkou, zda se jedná o pochybení u zdroje nebo při překladu, ale to asi není podstatné. 

Transmastné kyseliny vznikající při rafinaci olejů

Je pravda, že při rafinaci mohou vznikat malá množství transmastných kyselin (většinou okolo 1 až 2 %). To je méně, než obsahuje mléčný tuk, ve kterém jsou obvykle 2 až 3 % transmastných kyselin. Obecně platí ve vědecké komunitě shoda, že toto množství nezpůsobuje zdravotní problémy. To, že transmastné kyseliny vytvořil člověk, je další nesmysl, tentokráte asi od původní autorky. Kráva vytvářející transmastné kyseliny v bachoru při zpracování potravy se rozhodně člověka neptala na radu.

Ukrajina není členem Evropské unie

V Evropské unii platí limit pro transmastné kyseliny v potravinách. Toto legislativní opatření zajišťuje, že z potravin na jednotném evropském trhu spotřebitelům nehrozí žádné nebezpečí pramenící z konzumace transmastných kyselin. Toto by si měl uvědomit ten, kdo článek přenesl do českého mediálního prostoru. Je-li výskyt transmastných kyselin v potravinách přetrvávajícím problémem na Ukrajině, je to jejich lokální záležitost.

Rafinace olejů má i svoje přednosti

Toto téma bylo podrobněji rozebráno v článku na našem webu. Jednou z předností rafinace olejů je mimo jiné odstranění reziduí pesticidů. Zatímco v EU je regulace používání prostředků na ochranu rostlin a s ní související dozor na velmi dobré úrovni, na Ukrajině je situace určitě horší. Být spotřebitelem na Ukrajině spíše bych se bál konzumovat nerafinované oleje než rafinované. Pokud se pesticidy objeví v olejích, nelze je odstranit jinak než rafinací. Pesticidy navíc nelze odhalit běžnými rozbory, které probíhají při rutinním zpracování olejů.

Přestaňme strašit

Článek ukazuje na skutečnost, že přebírání informací z jiných států nemusí být relevantní pro náš trh. Spotřebitel může být tímto způsobem uváděn v omyl. Zdá se, že strašení různého druhu nabírá v poslední době na obrátkách. I když se občas jedná o nesmysly, vzbuzuje to neutuchající zájem medií.