Tuky jsou vděčné téma pro čtenáře lifestylových rubrik. Je až někdy s podivem, jaké informace se občas můžeme dozvědět. Články píše kdekdo a kvalita obsahu někdy bývá hodně diskutabilní. Články přispívají k šíření různých mýtů, kterým čtenáři následně věří a podle nich se i řídí. Některé články si zaslouží i komentář a některé svým obsahem jen pobaví. Mezi ně patří například článek o sádle zveřeněný na webu Dámský deník. Autorka Markéta Duchanová, jak se na webu uvádí, se specializuje na pokojové květiny, dekorace a zahradu a ráda sleduje nejnovější trendy ze světa žen.

Podle autorky je mnoho teorií o potravinách založeno na neznalosti, mezi ně patří i sádlo. Lidé údajně ignorují všechny výhody, které plynou z konzumace tohoto produktu. Proto začali používat místo sádla pouze rostlinné oleje jako slunečnicový, řepkový a olivový. O tom, kde jsou případné neznalosti, si čtenář udělá obrázek sám.

Oxidace olejů

Rostlinné tuky nejsou údajně tak dobré, jak tvrdí výrobce, uvádí se v článku: „V rostlinných olejích jsou nenasycené mastné kyseliny, které rychlé oxidují. Navíc jsou náchylné ke žloutnutí.“Autorka měla zřejmě na mysli žluknutí. Toto sdělení trochu připomíná scénku z Černých baronů: otázka: „Co udělá náš dobře známý samopal vzor 24, když ho ponecháme na větru a dešti? No?“, odpověď: „Zrezaví, ne vole?“, závěr: „Zrezaví, správně. A co hlavně? No koroduje, vy tupci!“Sádlo má dobrou tepelnou stabilitu při smažení. Smažit se dá i na rostlinných olejích, případné oxidace nejsou při správném uchovávání či jednorázovém smažení v domácnosti natolik významné, aby představovaly nějaký problém.

Další výživové přednosti sádla

Kromě toho sádlo podle článku údajně zlepšuje fungování imunitního systému a stimuluje práci nervového systému. Není zřejmé, odkud se tato informace vzala. Často se stává, že se v článcích tohoto typu objeví nějaká tvrzení, která nejsou podložena citacemi z odborné literatury.

Dále se dočteme: „Živočišné tuky celkově hrály před tisíci lety v lidském životě důležitou roli. Tělo díky nim získává mimo jiné také omega-3 mastné kyseliny nebo vitamíny rozpustné v tucích jako jsou A, D, E nebo K. Kromě toho je sádlo plné antioxidantů.“Některé z těchto živin lze získat z živočišných tuků. Například ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Není však jasné, proč se o nich hovoří v článku o sádle. Americká databáze potravin USDA patří mezi zlaté standardy, pokud chceme dohledat výživové údaje pro jednotlivé potraviny. Co najdeme u položky sádlo v této databázi? Obsahy jednotlivých, výše zmíněných minoritních živin jsou následující: kyselina linolenová (omega-3) 1 g/100 g, vitamin A 0 μg/100 g, vitamin D 2,5 μg/100 g, vitamin E 0,6 mg/100 g a vitamin K 0 μg/100 g. Sádlo rozhodně není zdrojem omega-3 mastných kyselin, ani vitaminů nebo antioxidantů. Rostlinné oleje obsahují více antioxidantů a dokonce existují i studie, kdy se např. antioxidanty z olivového oleje přidávaly do sádla za účelem zvýšení jeho oxidační stability.

Sádlo obsahuje mastné kyseliny, kdo by to řekl

Další skvělou myšlenkou je návod, jak si vybírat sádlo: „Jestli se rozhodnete používat sádlo, vyberte takové výrobky, které nebudou plné zbytečných přísad. Stojí za to vybrat si sádlo u domácích farmářů, protože špatná kvalita může mít na vaše zdraví vliv.“Sádlo je stoprocentní tuk, žádné přísady se do něj běžně nepřidávají. Není jasné, v čem by měla spočívat špatná kvalita sádla. Pobaví i informace: „Mastné kyseliny mají v sádle silné zastoupení, kyseliny olejové ho v něm najdete až 48 %, nasycených mastných kyselin kolem 40 %, obsahuje také kyselinu palmitovou, které je asi 25 %.“Mastné kyseliny jsou základní stavební jednotkou tuků obecně, proto v nich mají významné zastoupení. To by asi nikdo lépe nevymyslel.

Co říci závěrem

Článek je proložen spoustou reklam. Musí se překonat spousta obrazovek, než se čtenář dostane na konec krátkého textu, takže se z něj naštěstí moc informací nedá čerpat. Je to však velmi pěkná ukázka, co se vše může objevit v mediálním prostoru. Není divu, že spotřebitel, který tyto články čte, absolutně ztratí představu, podle čeho se při výběru tuků řídit.

Sádlo není třeba ze stravy úplně vyloučit, není to však tuk určený k běžné denní konzumaci. Není podstatné, co o tucích říkají jejich výrobci. Je však nanejvýš vhodné sledovat doporučení renomovaných odborných společností. Doporučení pro obyvatele USA byla publikována v aktualizované verzi počátkem roku 2021. Sádlo patří mezi tuky, které je třeba ve stravě omezovat na rozdíl od výše zmíněných olejů, které patří mezi preferované. Více informací zde.

Autorka by se měla více věnovat pokojovým květinám či dekoracím a do článků o tucích se raději nepouštět.