Zaujala nás informace na jednom z webů, který doporučuje přídavek za studena lisovaného řepkového oleje do krmných dávek pro koně. Řepkový olej je údajně vhodnou surovinou pro sportovně zatěžované koně, zejména vytrvalostní, kteří potřebují dostupný zdroj energie pro svaly. 

Přídavek oleje rovněž údajně zlepšuje kvalitu srsti a kopytní rohoviny. Doporučuje se dávka 850 ml denně pro koně o hmotnosti 550 až 600 kg. U senzitivních koní by se měla do krmné dávky postupně zařazovat poloviční množství rozdělená do ranního a večerního krmení.

Podívali jsme se proto, co si o tom myslí odborníci.  

Catherine Whitehouse z Kentucky Equine Research – mezinárodní společnosti zabývající se výživou koní, výzkumem a poradenstvím pro majitele koní a krmivářský průmysl – podává k problematice přídavku olejů do krmiva pro koně následující vysvětlení: „Všechny oleje obsahují 100 % tuku, takže se z hlediska energie neliší. Mezi oleji, které se běžně podávají koním, existují rozdíly v množství omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny jsou pro výzkumníky obzvláště zajímavé kvůli jejich vlivu na zánětlivé projevy a imunitu a také proto, že koně nejsou schopni si tyto mastné kyseliny v těle vyrobit a spoléhají na to, že jim je poskytne strava.“ 

Obiloviny obecně obsahují mnohem více omega 6 než omega 3 mastných kyselin. Z tohoto důvodu je při volbě přidávání oleje nejlepší zvolit produkt, který obsahuje více omega 3 mastných kyselin. 

„Pro zvýšení kalorické hodnoty a udržení rovnováhy příjmu omega 6 a omega 3 mastných by byl řepkový nebo sójový olej mnohem lepší volbou než olej kukuřičný,“ dodává Whitehouse.

Množství přidávaného oleje do krmiv pro koně závisí na důvodu krmení. „Pro zvýšení lesku srsti postačí třetina až polovina šálku (80-120 ml) oleje denně. Pokud je cílem zvýšit kalorickou hodnotu krmné dávky, lze zkrmovat přibližně 2 šálky (500 ml) oleje denně,“ říká Whitehouse. Zároveň by se mělo dodržet doporučení nezkrmovat více než 100 ml na 100 kg tělesné hmotnosti koně. 

„Stejně jako u všech nových krmiv by si koně měli na olej pomalu zvykat, mělo by se začít s jednou čtvrtinou šálku (60 ml) v krmivu a poté každý týden přidávat další čtvrtinu šálku,“ doporučuje Whitehouse. „Je to pomalejší zaváděcí plán, než jaký se běžně používá. Ten ale umožňuje trávicímu traktu koně se oleji přizpůsobit. Podle tohoto plánu se sníží pravděpodobnost tvorby měkkého trusu, což je typický, i když obvykle přechodný účinek používání přídavku oleje do krmiva.“

Podobná doporučení dává Lori K. Warren z University of Florida. Přímý přídavek oleje do krmiva pro koně je jeden ze tří způsobů, jak obohatit stravu koní o tuk. Je to alternativní možnost vedle přídavků surovin jako jsou rýžové otruby, lněné semeno nebo sójové boby, které mají vyšší podíl tuku než oves, kukuřice či seno. Třetí možnost nabízejí komplexní krmné směsi již o tuk obohacené. Vědecké studie ukazují, že koně jsou schopni strávit tuk do 20 % hmotnostních v potravě. Nicméně typická krmiva s vysokým obsahem tuku jej obsahují v množství menším než 10 % hm.

I tento článek zmiňuje důležitost zastoupení omega 3 mastných kyselin v krmných směsích, nicméně poukazuje na nutnost dalšího výzkumu k prokázání jejich funkčních benefitů pro koně. Doporučený přídavek olejů do krmných směsí je obdobný jako v případě Kentucky Equine Research, stejně tak je zmiňována důležitost adaptace koní na přídavek oleje do krmiv. Přídavek oleje by se měl postupně zvyšovat na cílové hodnoty v průběhu 2 až 3 týdnů a být rozdělen do 2 až 3denních krmení.