Také přemýšlíte při nákupech, jaké oleje či tuky si vybrat pro používání v domácnosti? Magazín Ona Dnes otiskl rozhovor s doc. Jiřím Brátem, který se dlouhodobě problematikou tuků zabývá.

Existuje několik kritérií, na které byste měli pamatovat při výběru tuku.

Výživová hodnota

Měli bychom upřednostňovat ty oleje a tuky, které nám dodají potřebné esenciální mastné kyseliny. V naší stravě máme spíše nedostatek omega 3 mastných. Z tohoto pohledu je nejvhodnější olej řepkový. Ještě vyšší podíl omega 3 mastných kyselin má olej lněný, ale ten se díky nízké stabilitě za vyšších teplot nehodí do teplé kuchyně. Kapalné oleje mají příznivější složení než pevné tuky, které mají vyšší podíl nasycených mastných kyselin, kterých máme naopak ve stravě nadbytek.

Chuť

Ikonou do salátů je za studena lisovaný olivový olej, dají se použít i jiné šetrně lisované oleje jako např. dýňový. Ve speciálních prodejnách najdeme široký výběr olejů lisovaných za studena, včetně i oleje řepkového. Někdo rád smaží na sádle, které rovněž dodává pokrmům specifickou chuť. Ze stejných důvodů se při přípravě pokrmů používá máslo, které chuť jídel zjemní. U tuků pevného skupenství bychom však měli pamatovat, že jejich časté používání nám zvyšuje příjem nasycených mastných kyselin.

Smažení

Měli bychom si vybírat tuky s dobrou tepelnou stabilitou. Např. řepkový olej je na smažení vhodnější než slunečnicový. Nicméně existují speciální odrůdy slunečnice, které mají vysoký obsah kyseliny olejové a díky tomu vynikají dobrou tepelnou stabilitou. Chce to si dobře přečíst etikety, o jaký slunečnicový olej se jedná.

Domácí pečení

Pro většinu receptů potřebujeme tuky pevného skupenství, které se podílejí na textuře námi připravených pokrmů. Opět platí pravidlo nekonzumovat pevné tuky příliš často. Nicméně existují i recepty, kdy si doma můžeme něco upéci za použití oleje, například bábovku.

Průmyslové výrobky

Podstatná část průmyslových výrobků rovněž využívá tuky pevného skupenství, které mají ve výrobcích nutričně významné zastoupení. Je třeba číst etikety. Pokud má výrobek vyšší než třetinový podíl nasycených mastných kyselin z celkového obsahu tuku, neměl by být konzumován příliš často.

Závěr

Pokud budeme při výběru tuků a olejů dodržovat výše uvedená pravidla, bude se naše strava blížit výživovým doporučením odborných společností. Dlouhodobě nevhodná skladba mastných kyselin ve stravě zvyšuje rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Více se o složení olejů a tuků dozvíte v brožuře, která je k dispozici v elektronické verzi na našem webu.