Na webu www.novinky.cz byly v červenci 2023 popsány 3 způsoby, jak zhubnout. Článek se odkazuje na rady odborníka na výživu Justina Naulta, které byly v originálu publikovány v on-line verzi britského deníku Daily Mail.

Stačí údajně pár jednoduchých kroků:

1. Odstranit ze stravy rostlinné oleje ze semen

Rostlinné oleje jako slunečnicový, kukuřičný či sezamový jsou bohaté na omega 6 mastné kyseliny, které podle Naulta způsobují záněty v těle a v důsledku toho pak často stojí za mnohými srdečními nemocemi a rakovinou. Původní článek v deníku Daily Mail toto opatření zpochybňuje a odvolává se na stanovisko Harvardovy university. Autorka článku v češtině tuto citaci však nepřevzala, což je škoda. Problematika důležitosti konzumace omega 6 mastných kyselin byla vysvětlena i na našem webu Olej nad zlato a opírala se mimo jiné i o stejné stanovisko Harvardovy university. Justin Nault doporučuje vyřadit ze stravy i olej řepkový, který je významným zdrojem omega 3 mastných kyselin a obsah omega 6 mastných kyselin v něm není dominantní. Proto je řepkový olej doporučován skutečnými odborníky na výživu ke konzumaci jako jeden z významných zdrojů omega 3 mastných kyselin.

Další 2 doporučení mají své vědecky odůvodněné opodstatnění, ale i některá rizika, o nichž se v článku nemluví, ne vše je navíc dobře vysvětleno.

2. Konzumujte dostatečné množství bílkovin

Nault doporučuje, aby každý do svého jídelníčku zařadil 1 gram bílkovin na půl kilogramu ideální tělesné hmotnosti. Standardně je přitom doporučováno konzumovat 0,8-1,2 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti a při hubnutí 1,5 g na kg optimální hmotnosti. Základ tohoto doporučení není dobře vysvětlen. Na trávení bílkovin organismus spotřebuje asi 20-30 % energie oproti sacharidům, u nichž je spotřeba energie nižší (5-10 %), a tukům (0-3 %), což vylepšuje energetickou bilanci organismu. Bílkoviny zvyšují rovněž pocit sytosti. Jsou zde však i rizika, o nichž v článku není zmínka. Potraviny bohaté na bílkoviny často mívají nevhodné složení tuku s vyšším podílem nasycených mastných kyselin a mohou obsahovat i nižší podíl vlákniny. Metabolismus bílkovin při zvýšeném příjmu zatěžuje ledviny jako důsledek toho, že je třeba odvést z těla přebytečný dusík obsažený v aminokyselinách. 

3. Jezte jen plnohodnotné potraviny

Pod pojmem plnohodnotné potraviny jsou myšleny potraviny s vysokým obsahem vlákniny na rozdíl od některých tzv. vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Článek se odvolává na studii publikovanou v časopise Nature, která srovnávala typickou západní stravu s jídelníčkem s vyšším podílem vlákniny. Nešlo tedy o přímý vliv konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin na zdraví, ale o srovnání typické západní stravy obecně chudé na vlákninu se stravou s vyšším podílem vlákniny. Vláknina má příznivý vliv na střevní mikrobiotu, zvyšuje pocit nasycenosti a v neposlední řadě snižuje stravitelnost některých živin, např. tuku, který je odváděn z těla stolicí, což přispívá k cílenému zlepšení energetické bilance organismu. Tělo tedy nespaluje více kalorií, ale méně.

Závěr

Ne vše, co nám doporučují profesionální trenéři s vyrýsovanými svaly, je hodno následování. Člověk trávící několik hodin denně cvičením je v lepší kondici než ten, kdo stejný čas proleží na gauči a upíná se k „zázračným“ výživovým doporučením. Více pohybu, pestrá a vyvážená strava, do níž rostlinné oleje rozhodně patří, jsou tím nejlepším lékem.