KAŠTANOVÁ POLÉVKA S PETRŽELOVÝM OLEJEM A ŠUNKOVÝMI LUPÍNKY

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

PETRŽELOVÝ OLEJ:

  • 1 svazek petržele
  • 150 ml řepkového oleje, za studena lisovaného (dobře chlazeného)

POLÉVKA:

  • 400 g kaštanů (vakuově balených)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g celeru
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • sůl, kajenský pepř /chilli paprika/
  • 1/2 svazku majoránky
  • 100 g na vzduchu sušené šunky, na tenké plátky
  • 50 g studeného másla

POSTUP:

Petrželový olej: Na petrželový olej omyjeme petržel, dobře osušíme, odstraníme hrubou nať, lístky rozmixujeme ve vysoké nádobě s chlazeným řepkovým za studena lisovaným olejem.

Polévka: Jedlé kaštany na drobno nasekáme. Cibuli, česnek a celer oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kostky. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej, zeleninu na něm podusíme, podlijeme vínem a vývarem, přidáme bobkový list a hřebíčky, přikryté necháme povařit 30 minut. Pak vyjmeme koření, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, dochutíme solí a kajenským pepřem podle chuti.

Otrháme listy majoránky ze stonků, některé dáme stranou na ozdobení, zbytek zamícháme do polévky.

Šunku opečeme v horké pánvi bez tuku po obou stranách do křupava, vyjmeme, necháme okapat na papírovou kuchyňskou utěrku.

Studené máslo dáváme po malých kouscích do polévky, promícháme tyčovým mixérem, čímž polévku mírně napěníme. Polévku ozdobíme majoránkou a petrželovým olejem, podáváme s šunkovými lupínky.

 Zdroj: http://www.ufop.de/