KANČÍ RAGÚ SE SMRŽI A ESTRAGON-POMERANČOVÝM OLEJEM
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
ESTRAGON – POMERANČOVÝ OLEJ:
- 1/2 svazku estragonu
- kůra z 1/2 pomeranče, neošetřená
- 40 ml řepkového oleje, lisovaného za studena
KANČÍ RAGŮ
- 300 g malých šalotek
- 400 g baby karotky
- 1 kg kančího masa (kýta nebo plecko)
- 3 lžíce řepkového oleje
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml červeného vína, suchého
- 500 ml zvěřinový vývar (Wildfond)
- 40 g potravinářského škrobu
- 1 lžíce drceného jalovce
- 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1 skořice
SMRŽI:
- 100 g čerstvých smržů, případně 10 g sušených
- 1 lžíce řepkového oleje
POSTUP:
Estragon-pomerančový olej: Omyjeme estragon, vyždímáme do sucha, otrháme listy a nakrájíme na drobno. Stonky rovněž nakrájíme na kousky. Pomeranč umyjeme horkou vodou a osušíme. Slupku oddělíme pomocí škrabky a spolu s řepkovým olejem a stonky estragonu zahřejeme asi na 80 °C, pak dáme znovu vychladit. Později propasírujeme přes síto a smícháme s listy estragonu.
Kančí ragú: Předehřejme troubu na 120 °C (horkovzdušná). Oloupeme šalotku. Mrkev omyjeme, očistíme a v případě potřeby oškrábeme. Maso nakrájíme na 4 cm velké kostky a orestujeme na řepkovém oleji, vyjmeme z pánve, osolíme a opepříme. Šalotku a mrkev dáme do oleje na smažení, orestujeme, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme rajský protlak a smažíme za stálého míchání. Podlijeme trochou červeného vína a necháme povařit. Proces 3 až 4krát opakujeme, dokud se víno nespotřebuje. Základ dolijeme zvěřinovým vývarem, přivedeme k varu a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Koření dáme do sáčku nebo do čajového sáčku, uzavřeme a s masem vložíme do omáčky. Všechno ještě jednou krátce povaříme, pak v troubě dusíme přikryté do měkka 2 až 3 hodiny.
Smrži: Očistíme smrže, při tom odstraníme třeň houby, rozpůlíme a opláchneme pod tekoucí vodou a ihned poté vysušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Případně můžeme použít 10 g sušených smržů. Ty namočíme do vlažné vody, rozpůlíme a znovu opláchneme a osušíme. Smrže mícháme a smažíme v řepkovém oleji po dobu asi 2 minut, osolíme.
Servírování: Ragú dochutíme octem, solí a také pepřem a podáváme se smrži i estragon-pomerančovým olejem. K tomu se hodí široké nudle.
Zdroj: http://www.ufop.de/