KACHNÍ PRSA NA ŠPENDLÍKÁCH
INGREDIENCE
-
500g špendíků (mirabelek)
-
2 kachní prsa
-
50 ml mirabelkovice (lze nahradit meruňkovicí)
-
200 ml kuřecího vývaru
-
5 lžic špendlíkové marmelády
-
30 g másla
-
1 lžíce řepkového oleje
-
třtinový cukr
-
sůl a pepř
POSTUP:
Špendlíky omyjeme a vypeckujeme. Kůži kachních prsíček příčně prořízneme do mřížky, osolíme, opepříme a lehce potřeme z obou stran řepkovým olejem. Necháme asi 10 minut odležet. Poté prsíčka zprudka osmahneme na pánvi. Začneme kůží dolů. Po 6 minutách obrátíme a osmahmene ještě 4 minuty z druhé strany. Vyjmeme z pánve a zabalíme do alobalu. Takto zabalená prsíčka dáme dopéct na 7 minut do trouby vyhřáté na 180 oC. Z pánve odlijeme většinu tuku a přidáme špendlíky. Restujeme asi 2 minuty, a pak zalijeme mirabelkovicí. Necháme odpařit a přidáme kuřecí vývar a špendlíkovou marmeládu. Krátkým varem omáčku mírně zredukujeme. Dle potřeby dochutíme cukrem, solí a pepřem. Odstavíme z ohně a v omáčce rozpustíme máslo. Prsíčka nakrájíme a podáváme s hotovou omáčkou.