KACHNÍ PRSA NA ŠPENDLÍKÁCH

 

INGREDIENCE

 

 

  • 500g špendíků (mirabelek)

  • 2 kachní prsa

  • 50 ml mirabelkovice (lze nahradit meruňkovicí)

  • 200 ml kuřecího vývaru

  • 5 lžic špendlíkové marmelády

  • 30 g másla

  • 1 lžíce řepkového oleje

  • třtinový cukr

  • sůl a pepř

 

POSTUP:

Špendlíky omyjeme a vypeckujeme. Kůži kachních prsíček příčně prořízneme do mřížky, osolíme, opepříme a lehce potřeme z obou stran řepkovým olejem. Necháme asi 10 minut odležet. Poté prsíčka zprudka osmahneme na pánvi. Začneme kůží dolů. Po 6 minutách obrátíme a osmahmene ještě 4 minuty z druhé strany. Vyjmeme z pánve a zabalíme do alobalu. Takto zabalená prsíčka dáme dopéct na 7 minut do trouby vyhřáté na 180 oC. Z pánve odlijeme většinu tuku a přidáme špendlíky. Restujeme asi 2 minuty, a pak zalijeme mirabelkovicí. Necháme odpařit a přidáme kuřecí vývar a špendlíkovou marmeládu. Krátkým varem omáčku mírně zredukujeme. Dle potřeby dochutíme cukrem, solí a pepřem. Odstavíme z ohně a v omáčce rozpustíme máslo. Prsíčka nakrájíme a podáváme s hotovou omáčkou.