JELENÍ OŘECH S KERBLÍKOVÝM PESTEM, KARAMELIZOVANOU ČEKANKOU A MAKOVO-TVAROHOVÝMI KNEDLÍKY

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

KNEDLÍKY:

  • 300 g tvarohu
  • 2 lžíce máku
  • 170 g toastového chleba
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • sůl

MASO:

  • 1 lžička anýzu
  • 1 čajová lžička černého pepře
  • 700 g jeleního ořechu z kýty
  • 1 lžíce řepkového oleje

PESTO:

  • 60 g lískových oříšků bez skořápky
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 svazek kerblíku
  • 60 ml řepkového oleje, lisovaného za studena

ČEKANKA:

  • 2 červené pomeranče
  • 2 hlávky čekanky
  • 3 polévkové lžíce jablečného nebo bílého vinného octa
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce javorového sirupu, případně jemný med

POSTUP:

Knedlíky: Tvaroh pověsíme do čisté kuchyňské utěrky a necháme pár hodin okapat. Pomeleme mák. Toastový chléb zbavíme kůrky a na jemno nameleme v kuchyňském robotu. Smícháme 200 g odkapaného tvarohu s mákem, 100 g toastové strouhanky, 50 g másla a žloutky a dochutíme solí. Tvarohovou hmotu dáme nejméně na 1 hodinu do ledničky. Později z hmoty vytvoříme 8 malých knedlíčků a ponoříme je do vroucí osolené vody. Knedlíčky na mírném ohni necháme 10 minut povařit, poté vyjmeme a necháme okapat. Těsně před podáváním opražíme zbývající toastovou strouhanku na zbylém másle do zlatova a podáváme s houskovým knedlíkem.

Maso: Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 80 °C. Anýz s pepřem roztlučeme v hmoždíři. Maso osmažíme na pánvi s řepkovým olejem, osolíme a také opepříme. Nakonec vyjmeme z pánve a 2 hodiny pečeme v troubě do růžova.

Pesto: Lískové oříšky nasekáme a opražíme na pánvi bez tuku, necháme vychladnout. Česnek oloupeme a na drobno nakrájíme. Umyjeme kerblík, oklepeme a listy ze stonků otrháme. Pak jemně nakrájíme a krátce (!) rozmixujeme spolu s 40 g lískových oříšků, česnekem a rovněž i řepkovým olejem, potom dochutíme solí.

Čekanka: Červené pomeranče oloupeme ostrým nožem, pak oddělíme jednotlivé měsíčky a odložíme stranou. Plody vymačkáme a šťávu zachytíme. Čekanku zbavíme vnějších listů i košťálu a rozdělíme na jednotlivé listy. Ty potom necháme ležet 10 minut ve vlažné vodě. Litr vody s 20 g soli a octem zavaříme a listy po dobu 30 sekund spaříme. Pak vyjmeme, prudce ochladíme pod studenou vodou a osušíme mezi několika vrstvami papírových kuchyňských utěrek. Před podáváním osmahneme máslo ve velké pánvi, přidáme listy čekanky s javorovým sirupem i pomerančovou šťávou. Přikryté necháme 1 minutu podusit, hned potom dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme měsíčky pomeranče.

Čekanku podáváme spolu s plátky masa, pestem, knedlíky, s opraženou strouhankou a zbývajícími lískovými oříšky.

 RADA: Bude-li se pesto mixovat příliš dlouho, bude mít trávovou příchuť.

Zdroj: http://www.ufop.de/