JEHNĚČÍ KOLÍNKO SE ŠPENÁTEM
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
-
4 zadní jehněčí kolínka
-
3 mrkve
-
3 stonky řapíkatého celeru
-
3 červené cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 kořenová petržel
-
200 g krájených loupaných rajčat v konzervě
-
4 dl červeného vína
-
řepkový olej
-
snítka tymiánu a rozmarýnu
-
5 dl hovězího vývaru
-
kousek másla
-
cca 500 g listového špenátu
-
3 lžíce smetany
-
sůl
-
pepř
POSTUP:
Kolínka důkladně nasolíme, opepříme a necháme chvilkuodležet. Mezitím si nakrájíme kořenovou zeleninu, cibuli a řapíkatýceler na kousky. V hrnci, který se dá použít i v troubě, rozehřejemedostatečné množství řepkového oleje a kolínka opečeme ze všech strandozlatova. Opečená kolínka dáme stranou a slijeme všechen tuk. Přidáme3 lžíce nového oleje a na něm orestujeme nakrájenou zeleninu dohněda(1 cibuli si necháme do špenátu). Poté přidáme 1 stroužek nasekaného česneku,snítku tymiánu a rozmarýnu a krátce orestujeme. Přidáme krájená rajčata a zali-jeme půlkou červeného vína. Za stálého míchání necháme všechno víno odpařit a přili-jeme druhou půlku vína. Opět necháme odpařit. Potom vrátíme do hrnce kolínka, vše zalijemehovězím vývarem, přiklopíme pokličkou a v troubě dusíme při 130 °C doměkka (cca 5 hodin). Mezitímdůkladně opereme špenátové listy pod tekoucí vodou a necháme okapat, cibuli nakrájíme nadrobno a 1 stroužek česneku nasekáme na kousky. Nakrájenou cibulinecháme na jedné lžíci řepkového oleje zesklovatět, krátce orestujeme nasekaný česnek, přidáme špenátové listy, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud špenátnezměkne. Nakonec přidáme 3 lžíce smetany a zamícháme. Kolínka, udušená doměkka (maso musí téměř odpadávat od kosti), vyjmeme a uchováme v teple. Šťávupřecedíme a zredukujeme asi o jednu čtvrtinu. Nakonec ji zjemníme kouskem studeného másla. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.