JEHNĚČÍ KOLÍNKO SE ŠPENÁTEM

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

  • 4 zadní jehněčí kolínka

  • 3 mrkve

  • 3 stonky řapíkatého celeru

  • 3 červené cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 kořenová petržel

  • 200 g krájených loupaných rajčat v konzervě

  • 4 dl červeného vína

  • řepkový olej

  • snítka tymiánu a rozmarýnu

  • 5 dl hovězího vývaru

  • kousek másla

  • cca 500 g listového špenátu

  • 3 lžíce smetany

  • sůl

  • pepř

POSTUP:

Kolínka důkladně nasolíme, opepříme a necháme chvilkuodležet. Mezitím si nakrájíme kořenovou zeleninu, cibuli a řapíkatýceler na kousky. V hrnci, který se dá použít i v troubě, rozehřejemedostatečné množství řepkového oleje a kolínka opečeme ze všech strandozlatova. Opečená kolínka dáme stranou a slijeme všechen tuk. Přidáme3 lžíce nového oleje a na něm orestujeme nakrájenou zeleninu dohněda(1 cibuli si necháme do špenátu). Poté přidáme 1 stroužek nasekaného česneku,snítku tymiánu a rozmarýnu a krátce orestujeme. Přidáme krájená rajčata a zali-jeme půlkou červeného vína. Za stálého míchání necháme všechno víno odpařit a přili-jeme druhou půlku vína. Opět necháme odpařit. Potom vrátíme do hrnce kolínka, vše zalijemehovězím vývarem, přiklopíme pokličkou a v troubě dusíme při 130 °C doměkka (cca 5 hodin). Mezitímdůkladně opereme špenátové listy pod tekoucí vodou a necháme okapat, cibuli nakrájíme nadrobno a 1 stroužek česneku nasekáme na kousky. Nakrájenou cibulinecháme na jedné lžíci řepkového oleje zesklovatět, krátce orestujeme nasekaný česnek, přidáme špenátové listy, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud špenátnezměkne. Nakonec přidáme 3 lžíce smetany a zamícháme. Kolínka, udušená doměkka (maso musí téměř odpadávat od kosti), vyjmeme a uchováme v teple. Šťávupřecedíme a zredukujeme asi o jednu čtvrtinu. Nakonec ji zjemníme kouskem studeného másla. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.