JÁTROVÁ PAŠTIKA

 

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

 

 

  • 500 g kuřecích jater
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml portského vína
  • 100 ml smetany(30 %)
  • vlašské ořechy
  • sušené brusinky
  • sůl a pepř na dochucení

 

POSTUP:

Játra důkladně opláchneme a odstraníme všechny žilky a blanky. Pak je nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobno. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme lžíci řepkového oleje a orestujeme na něm cibulku. Přidáme játra a restujeme cca 10 minut. Pak přidáme česnek a zalijeme portským vínem. Restujeme ještě asi 3 minuty. Osolíme opepříme a dáme stranou vychladnout. Když je směs studená, přendáme ji do mixéru a přidáme změklé máslo. Mixujeme krátkými pulsy a postupně přidáváme smetanu. Dbáme přitom, aby směs nebyla příliš řídká. Když je vše rozmixováno do hladka, tak přidáme ještě vlašské ořechy a sušené brusinky. Vše důkladně zamícháme a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Přendáme do formy vymazané olejem a necháme přes noc v lednici ztuhnout.