HRUŠKOVÝ FRGÁL
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
-
800 g hladké mouky
-
1 kostka droždí
-
4 polévkové lžíce cukru a 1 kávová lžička soli
-
150 ml řepkového oleje
-
2 žloutky
-
500 ml mléka nebo smetany (při použití smetany je vhodné dát méně oleje)
POSTUP:
Do vlažného mléka nadrobíme droždí a necháme vzejít. Mouku promícháme s cukrem a solí, přidáme olej, žloutky a mléko s droždím, Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Hrušková náplň na valašský frgál hruščák:
Sušené hrušky se uvaří a pomelou, nebo se použijí domácí hrušková povidla. Přidají se švestková povidla, vanilkový cukr, rum a badyán (opatrně protože jeho chuť je dost intenzívní), vše podle chuti.
Frgály se potřou náplní, posypou posypkou (hladká mouka, cukr, máslo, ev. mleté ořechy) a pečou při teplotě cca 180°C.