HRUŠKOVÝ FRGÁL

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

  • 800 g hladké mouky 

  • 1 kostka droždí             

  • 4 polévkové lžíce cukru a 1 kávová lžička soli

  • 150 ml řepkového oleje        

  • 2 žloutky 

  • 500 ml mléka nebo smetany (při použití smetany je vhodné dát méně oleje)            

POSTUP:

Do vlažného mléka nadrobíme droždí a necháme vzejít. Mouku promícháme s cukrem a solí, přidáme olej, žloutky a mléko s droždím, Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

Hrušková náplň na valašský frgál hruščák:
Sušené hrušky se uvaří a pomelou, nebo se použijí domácí hrušková povidla. Přidají se švestková povidla, vanilkový cukr, rum a badyán (opatrně protože jeho chuť je dost intenzívní), vše podle chuti.
Frgály se potřou náplní, posypou posypkou (hladká mouka, cukr, máslo, ev. mleté ořechy) a pečou při teplotě cca 180°C.