HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNĚ S DÝŇOVÝM RAGÚ

INGREDIENCE:

  • 800 g hovězí kližky

  • 4 mrkve

  • 4 stonky řapíkatého celeru

  • 4 větší červené cibule

  • 2 kořenové petržele

  • 2 stroužky česneku

  • 150 g anglické slaniny v celku

  • jalovec

  • 4 bobkové listy

  • snítka rozmarýnu

  • 6 dl hovězího vývaru

  • 4 dl červeného vína

  • 1 máslová dýně

  • 200 g sterilizovaných cibulek

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžíce octa

  • 0,5 l tmavého piva

  • řepkový olej

  • hladkolistá petržel

  • sůl

  • pepř

POSTUP:

Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Mrkev, celer, petržel, cibuli a slaninu nakrájíme na menší kousky. Česnek nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme 4 lžíce řepkového oleje, přidáme zeleninu a slaninu a restujeme, dokud zelenina nezačne hnědnout. Poté přidáme nasekaný česnek, bobkové listy, odraný rozmarýn a 8 kuliček jalovce. Chvilku restujeme a pak podlijeme 2 dl vína. Za stálého míchání necháme víno odpařit a podlijeme zbytkem vína. Opět necháme víno odpařit a zalijeme hovězím vývarem. Přiklopíme pokličkou a necháme v troubě dusit doměkka při 160 °C (3-4 hodiny). Mezitím si připravíme ragú. Z cibulek slijeme nálev a necháme okapat. V hrnci rozpálíme 4 lžíce řepkového oleje a cibulky orestujeme, přidáme třtinový cukr. Cukr necháme zkaramelizovat a přidáme oloupanou, vypeckovanou a na kostičky nakrájenou máslovou dýni. Zalijeme pivem, zamícháme a vaříme do poloměkka. Na závěr zjemníme kouskem studeného másla, dochutíme solí, pepřem a kapkou octa. Servírujeme s hotovou kližkou ozdobené hladkolistou petrželí.