HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNĚ S DÝŇOVÝM RAGÚ
INGREDIENCE:
-
800 g hovězí kližky
-
4 mrkve
-
4 stonky řapíkatého celeru
-
4 větší červené cibule
-
2 kořenové petržele
-
2 stroužky česneku
-
150 g anglické slaniny v celku
-
jalovec
-
4 bobkové listy
-
snítka rozmarýnu
-
6 dl hovězího vývaru
-
4 dl červeného vína
-
1 máslová dýně
-
200 g sterilizovaných cibulek
-
3 lžíce třtinového cukru
-
1 lžíce octa
-
0,5 l tmavého piva
-
řepkový olej
-
hladkolistá petržel
-
sůl
-
pepř
POSTUP:
Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Mrkev, celer, petržel, cibuli a slaninu nakrájíme na menší kousky. Česnek nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme 4 lžíce řepkového oleje, přidáme zeleninu a slaninu a restujeme, dokud zelenina nezačne hnědnout. Poté přidáme nasekaný česnek, bobkové listy, odraný rozmarýn a 8 kuliček jalovce. Chvilku restujeme a pak podlijeme 2 dl vína. Za stálého míchání necháme víno odpařit a podlijeme zbytkem vína. Opět necháme víno odpařit a zalijeme hovězím vývarem. Přiklopíme pokličkou a necháme v troubě dusit doměkka při 160 °C (3-4 hodiny). Mezitím si připravíme ragú. Z cibulek slijeme nálev a necháme okapat. V hrnci rozpálíme 4 lžíce řepkového oleje a cibulky orestujeme, přidáme třtinový cukr. Cukr necháme zkaramelizovat a přidáme oloupanou, vypeckovanou a na kostičky nakrájenou máslovou dýni. Zalijeme pivem, zamícháme a vaříme do poloměkka. Na závěr zjemníme kouskem studeného másla, dochutíme solí, pepřem a kapkou octa. Servírujeme s hotovou kližkou ozdobené hladkolistou petrželí.