GRILOVANÝ STEAK Z MLADÉHO HOVĚZÍHO MASA S VANILKOVÝM OLEJEM A CHŘESTO-MELOUNOVÝM SALÁTEM
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
VANILKOVÝ OLEJ:
- 1 vanilkový lusk
- 100 ml řepkového oleje, lisovaného za studena
- mořská sůl
SALÁT:
- 750 g bílého chřestu
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 polévková lžíce cukru
- 80 g cukrového hrachu
- 1 malý meloun, např. Cantaloupe
- 1/2 svazku máty
DRESINK:
- 1 malý BIO pomeranč, šťáva a kůra
- 1 lžička hořčice, středně ostré
- 4 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 6 lžic řepkového oleje, lisovaného za studena
BRAMBORY:
- 80 g uzené slaniny, tenké plátky
- 500 g oloupaných brambor, salátových
- 1 lžíce řepkového oleje
- černý pepř
MASO:
- 4 mladé hovězí steaky à 160 g, roštěnec nebo kýta
- 1 a 1/2 lžíce řepkového oleje
POSTUP:
Vanilkový olej: Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a dřeň vyškrábeme. Obojí s 50 ml za studena lisovaného řepkového oleje zahřejeme za stálého míchání asi na 60 °C, necháme vychladnout, vylovíme vanilkový lusk, promícháme se v zbývajícím řepkovým olejem, osolíme.
Salát: Chřest oloupeme, konce odkrojíme. Zavaříme 1 litr vody vždy s 1 lžící limetkové šťávy a cukru a 1 lžičkou soli. Chřest v ní téměř uvaříme, v tomto vývaru jej necháme vychladnout a dáme odkapat. Lusky cukrového hrachu očistíme, šikmo rozpůlíme, spaříme, prudce ochladíme, necháme okapat. Oloupeme meloun, rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky. Mátu omyjeme, oklepeme a – až na některé pěkné vršky na ozdobu – otrháme lístky ze stonků. Na dresink promícháme pomerančovou šťávu a kůru s hořčicí, limetkovou šťávou, javorovým sirupem a soli. Řepkový olej zašleháme nejprve po kapkách, pak tenkým proudem. Salátové přísady promícháme s dresinkem, ochutíme limetkovou šťávou a solí.
Brambory: Plátky slaniny podélně rozpůlíme a kolem každé loupané brambory trochu omotáme, smažíme v řepkovém oleji, osolíme a opepříme.
Maso: Maso osušíme, osolíme a opepříme, potřeme trochou řepkového oleje, po obou stranách 3 až 4 minuty grilujeme do růžova, zabalíme do alobalu, necháme krátce odležet. Maso pokapeme vanilkovým olejem, podáváme se slaninovými brambory a salátem a ozdobíme lístky máty.
Zdroj: http://www.ufop.de/