GRILOVANÝ STEAK Z MLADÉHO HOVĚZÍHO MASA S VANILKOVÝM OLEJEM A CHŘESTO-MELOUNOVÝM SALÁTEM

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

VANILKOVÝ OLEJ:

  • 1 vanilkový lusk
  • 100 ml řepkového oleje, lisovaného za studena
  • mořská sůl

SALÁT:

  • 750 g bílého chřestu
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 80 g cukrového hrachu
  • 1 malý meloun, např. Cantaloupe
  • 1/2 svazku máty

DRESINK:

  • 1 malý BIO pomeranč, šťáva a kůra
  • 1 lžička hořčice, středně ostré
  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 6 lžic řepkového oleje, lisovaného za studena

BRAMBORY:

  • 80 g uzené slaniny, tenké plátky
  • 500 g oloupaných brambor, salátových
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • černý pepř 

MASO:

  • 4 mladé hovězí steaky à 160 g, roštěnec nebo kýta
  • 1 a 1/2 lžíce řepkového oleje

POSTUP:

Vanilkový olej: Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a dřeň vyškrábeme. Obojí s 50 ml za studena lisovaného řepkového oleje zahřejeme za stálého míchání asi na 60 °C, necháme vychladnout, vylovíme vanilkový lusk, promícháme se v zbývajícím řepkovým olejem, osolíme.

Salát: Chřest oloupeme, konce odkrojíme. Zavaříme 1 litr vody vždy s 1 lžící limetkové šťávy a cukru a 1 lžičkou soli. Chřest v ní téměř uvaříme, v tomto vývaru jej necháme vychladnout a dáme odkapat. Lusky cukrového hrachu očistíme, šikmo rozpůlíme, spaříme, prudce ochladíme, necháme okapat. Oloupeme meloun, rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky. Mátu omyjeme, oklepeme a – až na některé pěkné vršky na ozdobu – otrháme lístky ze stonků. Na dresink promícháme pomerančovou šťávu a kůru s hořčicí, limetkovou šťávou, javorovým sirupem a soli. Řepkový olej zašleháme nejprve po kapkách, pak tenkým proudem. Salátové přísady promícháme s dresinkem, ochutíme limetkovou šťávou a solí.

Brambory: Plátky slaniny podélně rozpůlíme a kolem každé loupané brambory trochu omotáme, smažíme v řepkovém oleji, osolíme a opepříme.

Maso: Maso osušíme, osolíme a opepříme, potřeme trochou řepkového oleje, po obou stranách 3 až 4 minuty grilujeme do růžova, zabalíme do alobalu, necháme krátce odležet. Maso pokapeme vanilkovým olejem, podáváme se slaninovými brambory a salátem a ozdobíme lístky máty.

 Zdroj: http://www.ufop.de/