GRILOVANÁ KUŘECÍ PRSÍČKA V KAJENSKÉM OLEJI NA SALÁTU Z CUKROVÝCH LUSKŮ

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

KAJENSKÝ KOŘENĚNÝ OLEJ:

  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • po 1/2 lžičce černého pepře, kmínu, žlutých semínek hořčice
  • po 1/2 lžičce sušeného oregana, chilli, mírně sladké papriky a mořské soli
  • 100 ml řepkového oleje, lisovaného za studena

SALÁT:

  • 2 papriky
  • 200 g cukrového hrachu
  • 60 g makadamových ořechů
  • 125 g cherry rajčátek
  • 1 svazek tenkého pórku

DRESINK:

  • 1 pomeranč, neošetřený
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medové hořčice, případně sladké hořčice
  • 75-90 ml řepkového oleje, lisovaného za studena
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

MASO:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce řepkového oleje

POSTUP:

Kořeněný olej: Šalotku a stroužek česneku oloupeme, na drobno nakrájíme, v řepkovém oleji krátce podusíme, necháme vychladnout. Pepř, kmín a hořčičná semínka lehce orestujeme na pánvi bez tuku, roztlučeme v hmoždíři s ostatním kořením a solí a smícháme s šalotkou, česnekem a za studena lisovaným řepkovým olejem, necháme nejméně 3 hodiny odležet.

Salát: Předehřejeme gril. Papriku rozpůlíme a semínka odstraníme, grilujeme na plechu na pečení tak dlouho, dokud slupka nezčerná a neobjeví se bubliny. Vyjmeme, dáme do mrazicího sáčku, sáček uzavřeme a necháme papriky mírně vychladnout. Nakonec papriky zbavíme slupky, nakrájíme na malé kousky. Lusky cukrového hrachu očistíme, rozpůlíme, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, prudce ochladíme v ledové vodě, necháme okapat. Makadamové ořechy roztlučeme a opražíme na pánvi bez tuku. Cherry rajčata omyjeme, rozpůlíme. Pórek očistíme a nakrájíme na drobno.

Dresink: Pomeranč omyjeme v horké vodě, osušíme, kůru nastrouháme na jemno, vymačkáme šťávu. Oboje promícháme s 2 lžícemi citrónové šťávy a hořčicí. Za studena lisovaný řepkový olej zašleháme nejprve po kapkách, pak přiléváme tenkým proudem. Dochutíme zbývající citronovou šťávu, solí a pepřem. Salát asi 1 hodinu před podáváním marinujeme dresinkem..

Maso: Maso opláchneme pod studenou vodou, pečlivě osušíme, potřeme řepkovým olejem a osolíme. Na grilu (případně: na grilovací pánvi) ugrilujeme 6 až 7 min., aby bylo maso šťavnaté, při tom jednou obrátíme.

Podáváme společně se salátem a kajenským-kořeněným olejem.

 Zdroj: http://www.ufop.de/