GRILOVANÁ KUŘECÍ PRSÍČKA V KAJENSKÉM OLEJI NA SALÁTU Z CUKROVÝCH LUSKŮ
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
KAJENSKÝ KOŘENĚNÝ OLEJ:
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce řepkového oleje
- po 1/2 lžičce černého pepře, kmínu, žlutých semínek hořčice
- po 1/2 lžičce sušeného oregana, chilli, mírně sladké papriky a mořské soli
- 100 ml řepkového oleje, lisovaného za studena
SALÁT:
- 2 papriky
- 200 g cukrového hrachu
- 60 g makadamových ořechů
- 125 g cherry rajčátek
- 1 svazek tenkého pórku
DRESINK:
- 1 pomeranč, neošetřený
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky medové hořčice, případně sladké hořčice
- 75-90 ml řepkového oleje, lisovaného za studena
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
MASO:
- 4 kuřecí prsa
- 1 lžíce řepkového oleje
POSTUP:
Kořeněný olej: Šalotku a stroužek česneku oloupeme, na drobno nakrájíme, v řepkovém oleji krátce podusíme, necháme vychladnout. Pepř, kmín a hořčičná semínka lehce orestujeme na pánvi bez tuku, roztlučeme v hmoždíři s ostatním kořením a solí a smícháme s šalotkou, česnekem a za studena lisovaným řepkovým olejem, necháme nejméně 3 hodiny odležet.
Salát: Předehřejeme gril. Papriku rozpůlíme a semínka odstraníme, grilujeme na plechu na pečení tak dlouho, dokud slupka nezčerná a neobjeví se bubliny. Vyjmeme, dáme do mrazicího sáčku, sáček uzavřeme a necháme papriky mírně vychladnout. Nakonec papriky zbavíme slupky, nakrájíme na malé kousky. Lusky cukrového hrachu očistíme, rozpůlíme, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, prudce ochladíme v ledové vodě, necháme okapat. Makadamové ořechy roztlučeme a opražíme na pánvi bez tuku. Cherry rajčata omyjeme, rozpůlíme. Pórek očistíme a nakrájíme na drobno.
Dresink: Pomeranč omyjeme v horké vodě, osušíme, kůru nastrouháme na jemno, vymačkáme šťávu. Oboje promícháme s 2 lžícemi citrónové šťávy a hořčicí. Za studena lisovaný řepkový olej zašleháme nejprve po kapkách, pak přiléváme tenkým proudem. Dochutíme zbývající citronovou šťávu, solí a pepřem. Salát asi 1 hodinu před podáváním marinujeme dresinkem..
Maso: Maso opláchneme pod studenou vodou, pečlivě osušíme, potřeme řepkovým olejem a osolíme. Na grilu (případně: na grilovací pánvi) ugrilujeme 6 až 7 min., aby bylo maso šťavnaté, při tom jednou obrátíme.
Podáváme společně se salátem a kajenským-kořeněným olejem.
Zdroj: http://www.ufop.de/