CUKETOVÁ POLÉVKA S MÁTOU

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

  • 6 jarních cibulek

  • 1 kg mladých cuket

  • řepkový olej

  • máslo

  • 1 citrón

  • snítka čerstvé máty

  • 1,5 l kuřecího vývaru

  • 150 g sýru čedar

  • 200 g zakysané smetany

  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

Cuketu a cibulky očistíme. Cibulku nakrájíme na kolečka a cuketu na kostičky. V hrnci rozehřejeme řepkový olej, přidáme cibulku a cuketu, osolíme, opepříme a na mírném ohni podusíme. Přidáme kůru z půlky citrónu, lístky z máty a trochu másla. Za častého míchání dále dusíme asi 30 minut, dokud se cuketa nezačne rozpadat. Teprve potom zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Stáhneme z ohně a ihned vmícháme většinu zakysané smetany, nastrouhaný čedar a šťávu z citrónu. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem a podáváme ozdobenou zbytkem zakysané smetany a lístkem máty.