ČORBA

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

  • 300 g vepřové pečeně

  • 8 dl vepřového vývaru

  • 2 cibule

  • 4 mrkve

  • 3 kořenové petržele

  • ½ celeru

  • 200 g krájených loupaných rajčat v konzervě

  • 2 kapie

  • 4 větší brambory

  • 1 chilli paprička

  • 2 lžíce mleté lahůdkové papriky

  • nové koření

  • bobkový list

  • řepkový olej

  • ocet

  • sůl

  • pepř

POSTUP:

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozpálíme 4 lžíce řepkového oleje, vložíme do něj mrkev, celer, kořenovou petržel a cibuli a restujeme dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme kapie, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a chilli papričku dle chuti. Krátce orestujeme a přisypeme 2 lžíce mleté papriky. Důkladně promícháme, přidáme krájená rajčata a zalijeme vepřovým vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k polévce. Osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme, dokud nebudou brambory měkké. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem a kapkou octa. Ozdobíme hladkolistou petrželí a můžeme přidat i pár lístků libečku. Podáváme s čerstvým pečivem.