ČORBA
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
-
300 g vepřové pečeně
-
8 dl vepřového vývaru
-
2 cibule
-
4 mrkve
-
3 kořenové petržele
-
½ celeru
-
200 g krájených loupaných rajčat v konzervě
-
2 kapie
-
4 větší brambory
-
1 chilli paprička
-
2 lžíce mleté lahůdkové papriky
-
nové koření
-
bobkový list
-
řepkový olej
-
ocet
-
sůl
-
pepř
POSTUP:
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozpálíme 4 lžíce řepkového oleje, vložíme do něj mrkev, celer, kořenovou petržel a cibuli a restujeme dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme kapie, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a chilli papričku dle chuti. Krátce orestujeme a přisypeme 2 lžíce mleté papriky. Důkladně promícháme, přidáme krájená rajčata a zalijeme vepřovým vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k polévce. Osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme, dokud nebudou brambory měkké. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem a kapkou octa. Ozdobíme hladkolistou petrželí a můžeme přidat i pár lístků libečku. Podáváme s čerstvým pečivem.