ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK Z KŘEHKÉHO TĚSTA (SPEKULATIUS) S PRAŽENÝMI KEŠU OŘECHY

INGREDIENCE PRO JEDNU BÁBOVKOVOU FORMU (průměr 26-28 cm):

  • 200 g kešu oříšků

  • 90 g instantního kakaa

  • 200 g mouky, typ 405 /polohrubá výběrová/

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 5 vajec (M)

  • 250 g krupicového cukru

  • 1-2 lžičky koření na pečivo spekulatius

  • 2 špetky soli

  • 200 ml řepkového oleje

  • 200 ml pomerančového limonády

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 175 °C, horní a spodní ohřev (nebo na 160 °C u horkovzdušné trouby). Bábovkovou formu vymažeme tukem.

Kešu ořechy necháme opražit na pánvi bez tuku, vychladíme a na jemno rozemeleme. Kakao smícháme s ořechy, mouku a práškem do pečiva.

Vejce šleháme alespoň 5 minut s cukrem, kořením na pečivo spekulatius a solí do pěny, pak přimícháme řepkový olej. Do směsi kakaa, oříšků a mouky rychle plynule vmícháme pomerančovou limonádou.

Těsto nalijeme do formy a pečeme na střední mřížce 60 minut – v polovině doby pečení snížíme teplotu na 150 °C (horkovzduch na 140 °C).

Moučník vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a pak vyklopíme.

Zdroj: http://www.ufop.de/