ČOČKOVÁ KARI POLÉVKA SE ŠPÍZEM Z CHŇÁPALA ČERVENÉHO

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

POLÉVKA:

  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru o velikosti palce
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 200 g červené čočky
  • 1 lžíce žluté kari pasty
  • 2 pomeranče, strouhaná kůra a šťáva
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky koriandru, namletého
  • 1/2 svazku koriandru

RYBÍ ŠPÍZ:

  • 400 g filet z chňápala červeného
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce fenyklu a koriandru, hrubě mletého
  • 1 lžíce mleté papriky Pul biber
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 4 dlouhé dřevěné špejle

POSTUP:

Polévka: Cibuli, česnek a zázvor oloupeme, nakrájíme na drobné kostky. Řepkový olej rozehřejeme, vše na něm osmažíme, přidáme čočku a krátce orestujeme, pak vmícháme kari pastu, osmahneme, podlijeme pomerančovou šťávou a vývarem. Přikryté necháme povařit,  dokud čočka nezměkne, pak rozmixujeme a přimícháme kokosové mléko. Dochutíme solí, pepřem, semeny koriandru a pomerančovou kůrou. Opláchneme nať koriandru, osušíme, listy ze stonků otrháme, některé odložíme stranou na ozdobení, zbytek na jemno nasekáme a přisypeme do polévky.

Rybí špíz: Rybu omyjeme, osušíme, nakrájíme na podélné pásky, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v koření. Pásky rybího masa napícháme na čtyři špejle, řepkový olej rozehřejeme na široké pánvi a špízy na ní z každé strany 2 minuty osmažíme. Polévku našleháme tyčovým mixérem, nalijeme do misek, na každou položíme špíz, ozdobíme zbývajícími lístky koriandru.

 Zdroj: http://www.ufop.de/