CIBULAČKA

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

  • 4–5 velkých cibulí

  • 8 dl kuřecího vývaru

  • 3 dl bílého vína

  • 3 lžíce

  • řepkového oleje

  • snítka tymiánu

  • sýr Gruyère

  • den stará bageta

  • 4 bobkové listy

  • 1 lžička hladké mouky

  • listová petržel na ozdobení

  • sůl

  • pepř

POSTUP:

Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozpálíme 3 lžíce řepkového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání restujeme, dokud všechna cibule nezhnědne. Přihodíme snítku tymiánu, bobkové listy a orestujeme. Potom podlijeme 1 dl bílého vína a necháme vše vyvařit. To opakujeme ještě 2x se zbylým vínem. Nakonec zaprášíme lžičkou hladké mouky a vlijeme kuřecí vývar, zamícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme cca 20 minut provařit. Mezitím si nakrájíme bagetu a nastrouháme sýr Gruyère. Sýr dáme na plátky bagety a zapečeme v troubě dozlatova. Před podáváním nastrouháme do horké polévky trochu sýra, ozdobíme lístky petržele, přiložíme opečenou bagetu a podáváme. Můžeme podávat také tak, že polévku nalijeme do vhodného hrnku (cibuláku), přímo na polévku položíme plátky křupavé bagety, posypeme sýrem a celé zapečeme v troubě dozlatova.