CARPACCIO Z UZENÉHO HUSÍHO PRSA S BEZINKOVÝM ŽELÉ A ČOČKOVÝM SALÁTEM

INGREDIENCE PRO 4 PORCE

ŽELÉ:

  • 40 ml medového octa nebo jablečného octa
  • 120 ml šťávy z černého bezu (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
  • 90 g želírovacího cukru 2:1
  • 1/3 vanilkového lusku
  • 1 malá skořicová tyčinka
  • 2 hřebíčky
  • 2 badyány

SALÁT: 

  • 80 g šalotky
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 200 g červené čočky
  • 80 ml zeleninového vývaru
  • 80 ml pomerančové šťávy
  • 1 bobkový list
  • 40 g makadamových ořechů
  • 1 lžíce kaštanového medu
  • 2-3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce řepkového oleje, lisovaného za studena

MASO:

  • 600 g uzená husí prsa 

HOUBY:

  • 1/2 svazku pažitky
  • 250 g lišek jedlých
  • 1 lžíce másla 

POSTUP:

Želé: Citrón omyjeme v horké vodě, osušíme, škrabkou tence oloupeme kůru. Dáme zavařit dohromady s octem, bezinkovou šťávou, želírovacím cukrem a kořením, při tom sbíráme pěnu. 3 minut necháme bublat, pak přepasírujeme přes jemné síto a necháme vychladnout.

Salát: Šalotku oloupeme, nakrájíme na kostky a polovinu z toho zpěníme v hrnci se 2 lžícemi oleje. Přidáme čočku a podusíme. Podlijeme vývarem a šťávou, necháme povařit a spolu s bobkovým listem dovaříme asi 5 až 8 minut, pak vyjmeme bobkový list.Makadamové ořechy roztlučeme a opražíme na pánvi bez tuku. Spolu s medem i octem dáme do čočky a salát dochutíme za studena lisovaným řepkovým olejem, solí a pepřem.

Maso: Husí prsa nakrájíme na tenké plátky a nachystáme na čtyři talíře

Houby: Pažitku nakrájíme na jemno. Lišky jedlé očistíme, opláchneme studenou vodou, poté důkladně vysušíme. Lišky orestujeme na 2 polévkových lžících řepkového oleje, přidáme zbývající kostky šalotky a dosmažíme, pak osolíme a přidáme máslo.

Podáváme spolu s čočkovým salátem a bezinkovým želé na carpacciu.

Zdroj: http://www.ufop.de/