JEHNĚČÍ KOLÍNKO SE ŠPENÁTEM
INGREDIENCE PRO 4 PORCE
- 
4 zadní jehněčí kolínka
 - 
3 mrkve
 - 
3 stonky řapíkatého celeru
 - 
3 červené cibule
 - 
2 stroužky česneku
 - 
1 kořenová petržel
 - 
200 g krájených loupaných rajčat v konzervě
 - 
4 dl červeného vína
 - 
řepkový olej
 - 
snítka tymiánu a rozmarýnu
 - 
5 dl hovězího vývaru
 - 
kousek másla
 - 
cca 500 g listového špenátu
 - 
3 lžíce smetany
 - 
sůl
 - 
pepř
 
			POSTUP:
Kolínka důkladně nasolíme, opepříme a necháme chvilkuodležet. Mezitím si nakrájíme kořenovou zeleninu, cibuli a řapíkatýceler na kousky. V hrnci, který se dá použít i v troubě, rozehřejemedostatečné množství řepkového oleje a kolínka opečeme ze všech strandozlatova. Opečená kolínka dáme stranou a slijeme všechen tuk. Přidáme3 lžíce nového oleje a na něm orestujeme nakrájenou zeleninu dohněda(1 cibuli si necháme do špenátu). Poté přidáme 1 stroužek nasekaného česneku,snítku tymiánu a rozmarýnu a krátce orestujeme. Přidáme krájená rajčata a zali-jeme půlkou červeného vína. Za stálého míchání necháme všechno víno odpařit a přili-jeme druhou půlku vína. Opět necháme odpařit. Potom vrátíme do hrnce kolínka, vše zalijemehovězím vývarem, přiklopíme pokličkou a v troubě dusíme při 130 °C doměkka (cca 5 hodin). Mezitímdůkladně opereme špenátové listy pod tekoucí vodou a necháme okapat, cibuli nakrájíme nadrobno a 1 stroužek česneku nasekáme na kousky. Nakrájenou cibulinecháme na jedné lžíci řepkového oleje zesklovatět, krátce orestujeme nasekaný česnek, přidáme špenátové listy, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud špenátnezměkne. Nakonec přidáme 3 lžíce smetany a zamícháme. Kolínka, udušená doměkka (maso musí téměř odpadávat od kosti), vyjmeme a uchováme v teple. Šťávupřecedíme a zredukujeme asi o jednu čtvrtinu. Nakonec ji zjemníme kouskem studeného másla. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.