ZPĚT NA O OLEJI

O oleji

Záměna mléčného tuku ve stravě za řepkový olej výrazně zlepšuje složení krevních lipidů

Švédská studie ukázala, že u osob trpících poruchou metabolismu tuků (hyperlipidemií) lze výrazně zlepšit hladiny krevních tuků, nahradí-li řepkový olej ve stravě tuk mléčný. Řepkový olej obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin ze všech olejů dostupných na trhu a navíc je bohatým zdrojem nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Během 2 x 3 týdny trvající překřížené studie, kdy jedna skupina osob konzumovala výrobky s vyšším podílem mléčného tuku (máslo, smetana, sýry s vyšším obsahem tuku) a druhá řepkový olej podávaný ve formě čistého oleje a tekutého margarinu s vysokým podílem řepkového oleje se podařilo statisticky významně snížit hladinu celkového (-17 %), LDL-cholesterolu (-17 %), podílu celkové / HDL-cholesterolu (-21 %) i hladinu triacylglycerolů (-20 %). Rozdíly a rozsah změn odpovídá působení léčiv na snižování hladiny cholesterolu a krevních tuků. V České republice konzumujeme 1,5 až 2 x více nasycených mastných kyselin než je tolerovaných denní příjem. Příjem nasycených mastných kyselin před zahájením intervence (14,2 % z celkového příjmu energie) odpovídá reálnému příjmu v naší stravě. Skupina intervenovaná řepkovým olejem snížila příjem na hodnotu 7,8 % z celkového příjmu energie, což je v souladu s doporučeními odborných společností. Výsledky studie ukazují na účinnost změn ve stravování u osob s diagnostikovanými poruchami metabolismu tuků v případech, kdy výživová doporučení nejsou dodržována.

Zdroj: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2011.02383.x/pdf