ZPĚT NA TISKOVÉ ZPRÁVY

Tisková zpráva – Řepka 2012

Hluk, 21. listopadu 2012 – V České republice byl odstartován tříletý projekt na podporu řepkového oleje „Řepkový olej – olej nad zlato“, který se zaměří na vysvětlování výhod řepkového oleje pro potravinářské účely spotřebitelům. Na dnešním setkání pěstitelů a zpracovatelů řepky také odborná komise udělila ocenění „Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2012“ dvěma odrůdám řepky olejky – v kategorii nově registrovaných odrůd zvítězila hybridní odrůda DK Explicit, v kategorii odrůd z aktuálního Seznamu doporučených odrůd hybrid Jumper.

Projekt „Řepkový olej – olej nad zlato“

Jde o tříletý projekt řízený Svazem pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO), jehož cílem je podpora potravinářského využití řepkového oleje v rámci celé České republiky a zvýšení povědomí o nutričních vlastnostech řepkového oleje a následně možnosti jeho uplatnění pro přímou konzumaci. Projekt je financován kombinovaně ze zdrojů Evropské unie, Ministerstva zemědělství/SZIF, SPZO a dvou komerčních subjektů – Unilever a Agrofert.

Soutěž o nutričně nejkvalitnější řepku

Soutěž již pátý rok vyhlašuje Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO) a společnost Unilever, která využívá řepkový olej pro výrobu kvalitního rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s. Cílem soutěže je mimo jiné i propagace a podpora spotřeby řepkového oleje v České republice, který výživoví odborníci doporučují jako vhodný pro lidské zdraví.

„Řepkový olej je významnou, ale zatím u nás ne zcela doceněnou surovinou v potravinářském průmyslu. Jeho konzumace přispívá k vyváženému příjmu jednotlivých mastných kyselin a díky nízkému obsahu nasycených mastných kyselin v řepkovém oleji se jejich podíl v dané potravině snižuje. Podobně používání řepkového oleje v domácnosti místo jiných olejů a tuků rovněž snižuje konzumaci škodlivých nasycených mastných kyselin. Proto jej odborníci doporučují k přímé spotřebě i jako surovinu pro výrobu různých potravin – například rostlinných tuků či majonéz,“ říká manažer vývoje a jakosti doc. Ing. Jiří Brát, CSc. ze společnosti Unilever.

Odborníci doporučují: vyměňte živočišné tuky za rostlinné

V posledních letech mají tuky obecně mezi širokou veřejností špatnou pověst. Nejvýraznějším důvodem je narůstající výskyt nadváhy v populaci. Ten však není spojen pouze s konzumací tuků, ale především s nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie.
Podle výživových doporučení bychom měli konzumovat přibližně dvě třetiny rostlinných tuků a jednu třetinu tuků živočišných. To znamená, že nenasycené mastné kyseliny by měly v naší stravě převažovat a od tohoto principu by se měl odvíjet i výběr potravin a celková skladba stravy.

Jak se hodnotí nejlepší řepka?

„Hodnocení přihlášených odrůd probíhalo podle předem určených pravidel a pomocí speciálního vzorce zohledňujícího nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin, přičemž větší důraz byl kladen na obsah omega 3 mastných kyselin, kterých je v naší stravě větší nedostatek,“ dodává doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze SPZO.

Proč je řepkový olej vhodný pro výrobu potravin a náš organismus?

Řepkový olej obsahuje v porovnání s ostatními oleji nejméně nasycených mastných kyselin
a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciálních omega 3
a omega 6 mastných kyselin. Z hlediska podílu omega 3 mastných kyselin patří dokonce mezi nejvýznamnější zdroje. I z toho důvodu výrobci, včetně společnosti Unilever, využívají řepkový olej pro výrobu kvalitních rostlinných tuků či majonéz.

Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se také shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích,
a naopak zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví, které může řepkový olej pozitivně ovlivnit. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je důležitý jejich dobrý zdroj. Esenciální mastné kyseliny totiž pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce
a cév. Organizmus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nichž by nebyla možná látková výměna.

„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin a zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být tolik atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Brát.

Více informací na www.zdravykorinek.cz, www.spzo.cz