Recepty

Velikonoční beránek

Dollarphotoclub_52452963

Vejce vyšleháme s cukrem dohladka. Přidáme mouku s kypřícím práškem, řepkový olej a podle hustoty těsta přiléváme mléko. Vše dobře promícháme. Do těsta můžeme dle chuti a fantazie přidat, co máme v beránkovi rádi: rozinky, mleté ořechy, vanilku, kandované ovoce atd. Celého beránka lze upéct i v tmavé variantě, pokud k mouce přidáme 3 lžíce kakaa. Formu na pečení berán […]

Thajské kuřecí kari

Dollarphotoclub_49333341

V hrnci na řepkovém oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme kuřecí maso a opečeme ho dozlatova. Přilijeme kokosové mléko, osolíme,přidáme zázvor a kari. Směs promícháme a podusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut. Maso opepříme a posypeme nasekanými lístky koriandru.  Recept můžeme ozvláštnit přidáním čerstvého chili, lichi nebo pokapat limetkou. Podáváme s […]

Čokoládový perník s jahodami a ořechy

Dollarphotoclub_56068145

Nejprve si nasekáme vlašské ořechy na malé kousky. Smícháme hladkou mouku, cukr krupici, prášek do perníku, kakao, mléko, vejce, mletou skořici, olej a část nasekaných ořechů.  Troubu rozehřejeme na 180 °C. Dobře promícháme a těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Perník pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 – 30 minut. Hotový perník poléváme čokolá […]

Lasagne s tomatovou omáčkou

FullSizeRender

Troubu předehřejeme na 200°C. Zapékací nádobu vymažeme řepkovým olejem a vysypeme strouhankou. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.  Na pánvi rozehřejeme řepkový olej, orestujeme na něm cibuli, maso, rajčata a podlijeme trochou vody, osolíme a podusíme. V míse promícháme ricottu se smetanou, vejc […]

Domácí tatarák

Dollarphotoclub_77793808

Maso  očistíme od kůžičky, tuku a žilek. Pak nasekáme nožem tak, aby vznikla jemná masová kaše. Potom maso osolíme, opepříme, ochutíme Tabasco omáčkou, špetkou Kayánského pepře a vše rozdělíme na 2 porce. Z masa vytvarujeme bochánky a pomocí namočené lžíce do studené vody uděláme doprostřed důlky do kterých vložíme syrové žloutky nebo podáváme v malé mističce. Bochánk […]

Květákové karbanátky

Dollarphotoclub_52338425

Květák vaříme v páře než změkne a poté jej rozmačkáme ve velké míse. Přidáme hrnek vody a vmícháme nakrájenou cibuli, mouku, vejce a okořeníme. Z připravené směsy tvoříme malé karbanátky, které můžeme obalit ve strouhance, a  smažíme na řepkovém oleji dozlatova. Podávat můžeme samotné nebo s vařenými bramborami. […]

Domácí pečené bramborové lupínky

Dollarphotoclub_67395385

Nejprve rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Brambory neloupeme, proto je nutné je důkladně omýt. Poté krájíme na silnější plátky, které hned vkládáme do studené vody, abychom je zbavili zbytečného škrobu. Po důkladném propláchnutí, důkladně osušíme, potřeme řepkovým olejem a osolíme.  Skládáme pravidelně na plech s připraveným pečícím papírem. Po 20 minutách okořeníme d […]

Domácí majonéza

Mayonnaise

Nejprve rozšleháme žloutky se solí a pepřem. Ke šlehání můžeme použít tyčový mixér nebo zkusit klasickou ruční metodu. Když jsou žloutky rozšlehané přidáme ocet nebo citronovou šťávu.  Do vzniklé směsi za stálého míchání pomalu přiléváme olej, dokud směs nezhoustne. Na závěr majonézu můžeme ochutit téměř čímkoliv, co máme rádi. Všechny ingredience by měly mít pokojovo […]

Zdravé boloňské špagety

Dollarphotoclub_78225724

Připravíme si ingredience a na větší pánvy rozpálíme řepkový olej. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme prolisovaný česnek, nastrouhanou mrkev a celer.  Přibližně po pěti minutách přidáme hovězí maso. Nasekáme rajčata a přidáme je do směsi. Zalejeme vínem a přidáme sůl a pepř. Na mírném ohni vaříme 35 až 45 minut. Maso by mělo zkřehnout a omáčka zhoustnout. Nakonec do […]

Kapr na víně se zeleninovými hranolkami

kapr_na_vine

Brambory, řepu a kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky. 1 cibuli nakrájíme na měsíčky. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme a zakápneme lžící řepkového oleje. Směs důkladně promícháme a vyklopíme na plech. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 30 minut. Z filetu kapra vytaháme pinzetou velké kosti. Pak maso opatrně nařízneme vždy po 2-3 mm tak, abychom nar […]