ZPĚT NA O OLEJI

O oleji

Pestrá nutričně vyvážená strava může působit preventivně proti rakovině

Michiganská universita zorganizovala v dubnu 2014 kampaň na zvýšení edukace spotřebitelů s cílem zvýšení povědomosti o riziku rakoviny a možnostem snížení jejího výskytu pomocí nutričně vyvážené stravy.

Zdůrazněn byl význam konzumace ovoce, zeleniny obsahující vitaminy, minerální a další biologicky aktivní látky, které hrají aktivní roli v metabolických procesech v organismu, případně celozrnných produktů s vyšším obsahem vlákniny.

Na druhou stranu byl kladen důraz na omezování potravin s vyšším obsahem soli, tuku a cukru, které obsahují minimum zdraví prospěšných živin.

Vyzdvihován byl význam řepkového a olivového oleje, které jsou doporučovány na vaření místo másla a margarinů s vyšším obsahem transmastných kyselin (ty se však na trhu v ČR téměř nevyskytují – pozn. redakce). Řepkový olej je navíc preferován proti jiným olejům jako slunečnicový, kukuřičný i sojový díky vyššímu obsahu omega 3 mastných kyselin.

Zdroj: http://uofmhealthblogs.org/cancer/prevention-and-awareness/grocery-shopping-for-cancer-prevention/13542/