ZPĚT NA O OLEJI

O oleji

Jaký olej si vybrat? – Přednosti řepkového oleje oproti jiným druhům

Řepkový olej je tvořen z 55 % mononenasycenými a z jedné třetiny polynenasycenými mastnými kyselinami. Z běžně používaných kuchyňských olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, ve skutečnosti méně než polovinu oproti olivovému oleji. Mezi používanými kuchyňskými oleji je nejbohatším zdrojem α-linolenové kyseliny ze skupiny omega 3 polynenasycených mastných kyselin, které pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu. Použití v kuchyni místo nasycených tuků rovněž přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu jednoho z hlavních rizikových faktorů srdečně cévních onemocnění. Řepkový olej má neutrální chuť a vysoký bod zakouření, což jej řadí mezi teplotně stabilnější oleje. Bod zakouření je indikátor teploty, při které se tuk začíná tepelně rozkládat za tvorby nežádoucích látek. Při tepelné úpravě pokrmů bychom se měli vyvarovat vzniku kouře nad olejem.

 

Zdroj:

http://www.azcentral.com/story/life/food/2014/07/30/robins-rescue-guide-cooking-oils/13297933/