ZPĚT NA O OLEJI

O oleji

Houbařská sezona vrcholí, nezapomeňte při přípravě hub na řepkový olej!

 

Plný košík představuje nejen konec příjemně strávených chvil v lese, ale může znamenat začátek kulinářského dobrodružství. Přinášíme Vám tři lahodné recepty, které potěší i toho nejnáročnějšího labužníka. Při přípravě jídel jsme se zaměřili na použití řepkového oleje. Proč?

Protože řepkový olej je ideální zdroj prospěšných rostlinných tuků a do svého jídelníčku by jej měli pravidelně zařazovat děti i dospělí. Jeho výhodou je nízký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Řepkový olej tak není hrozbou pro náš kardiovaskulární systém. Naopak, může být cenným zdrojem esenciálních, tedy pro tělo nezbytných mastných kyselin řady omega 6 a především omega 3, jejichž příjem je v naší populaci nedostatečný. Doporučené denní množství je obsaženo v cca 50 g (60 ml) řepkového oleje, což jsou asi 4 polévkové lžíce*.

Dýňová polévka s houbami

 

INGREDIENCE

600 g dýně Hokaido

dynova polevka

200 g mrkve

100 g kořenové petržele

100 g celeru

2 cibule

200 g brambor

4 lžíce řepkového oleje

1,5 l zeleninového vývaru

400 g hub (hříbky, lišky, žampiony…)

muškátový oříšek

listová petrželka

sůl a pepř na dochucení
PŘÍPRAVA

Dýni, zeleninu i brambory opláchneme a oloupeme. Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme většinu oleje a orestujeme na něm kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli a dýni a restujeme, dokud není dýně úplně měkká. Přidáme brambory, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 30 minut. Mezitím si v pánvičce na zbylém oleji krátce podusíme houby a dáme si je stranou. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a přidáme houby. Polévku podáváme ozdobenou listovou petrželkou.

Miniquiche s houbami

INGREDIENCE NA 4 PORCE: miniquiche

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 žloutek
120 g másla nakrájeného na kousky

Na náplň: 

4-5 lžic řepkového oleje

2-3 vejce

250 g pevných lesních hub

sůl a mletý pepř

špetka drceného kmínu

250 g zakysané smetany

80-100 g nastrouhaného tvrdého sýra

2 lžíce nasekané pažitky

 

PŘÍPRAVA

 

Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme 1 žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme. Do kysané smetany rozšleháme zbylá vejce, vmícháme sýr, pažitku a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček. Propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10-15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10-20 minut, necháme chvíli odstát a teplé podáváme.

Kuře na liškách

INGREDIENCE NA 4 PORCEkure na liskach

250 g lišek

1 česnek

1 cibule

4 kuřecí stehna

4 lžíce řepkového oleje

150 ml bílého vína

100 ml portského vína

250 ml kuřecího vývaru

1 lžíce třtinového cukru

50 g másla

Sůl a pepř na ochucení

 

POSTUP:

Lišky očistíme. Cibuli oloupeme a překrojíme na půlky. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a vložíme
do rozpáleného oleje. Když jsou opečená dozlatova, tak je vyndáme a dáme stranou. Do oleje vložíme houby a orestujeme. Podlijeme vínem, které necháme téměř všechno odpařit. Přidáme vývar
a necháme krátce přejít varem. Poté naskládáme stehna do pečící nádoby, přidáme neloupanou hlavičku česneku překrojenou na půlky, cibuli, přelijeme vývarem s houbami a dáme zakryté péct
do trouby předehřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C, přilijeme portské víno
a přidáme cukr. Pečeme, dokud není maso měkké, cca 1 hodinu. Posledních 10 minut pekáč odkryjeme. Šťávu zjemníme máslem. Podáváme s brambory.

 

* Celkový denní příjem tuku by neměl přesáhnout 60 – 90 g. (*http://gda.fooddrinkeurope.eu/asp2/gdas_portions_rationale.asp?doc_id=129)

Úprava receptů a foto: Tomáš Petrtýl
Další recepty a informace o řepkovém oleji najdete na www.olejnadzlato.cz